A változás rettenetes és rettentő jó

Változás? A szó hallatán sokan felkiáltanak, hogy igen! Ez az! Alig várom! De még többen inkább ezernyi kérdést tesznek fel és kétely támad bennük. Valljuk be, hogy legtöbben tartunk bármilyen változástól. A helyzetet bonyolítja, hogy munkahelyi és magánéleti változás kéz a kézben jár. Elválasztani felesleges. A magánéleti változás például (házasság, gyerekszületés, válás, lakásvásárlás) ugyanúgy befolyásolhatja a munkahelyi teljesítményt, mint fordítva. A munkahelyi változások (új kolléga, szervezeti változás, irodaváltás) is bélyeget nyomnak otthoni hangulatunkra. Hogyan viseljük a változást? Miért a mumusunk? Mit tehetünk? Egyénnek és szervezetnek is hasznos néhány gondolat a témában.

A változásra adott reakcióink mélyen berögzültek.

Mindig eljön a változás ideje

Nincs két egyforma ember, aki pont ugyanúgy viselné a változást. Vagy mégis? Robert Kegan és Lisa Laskow Lahey Immunis a változásra című könyvéből is kiderül, hogy egyes emberek immunitástérképe mennyire különböző lehet, mégis a mögöttes dinamika és a megoldás felé vezető út nagyon is hasonló. A gát saját magunkban van. Ezt igazolja az a tapasztalatunk is,

hogy még mindig gyakori kérdés a szervezeteknél, hogy van-e értelme a változásnak?

Persze! Hiszen, ha már felmerül benned a változtatás kérdése, akkor ott már megjelent valamiféle igény is arra, hogy valami legyen vagy lehetne más. Vagyis, amikor ez a kérdés szóba jön, akkor már a változás első szakaszában vagy, csak még te sem tudod. Ez adja az első lökést a fejlődéshez. Aztán hogy az út végén ez egy pozitív vagy negatív dolog lesz, még nem tudható. Ezért olyan ijesztő és sokszor megrázó élmény egy-egy változás.

Az ismeretlentől való félelem sokszor gátat szab az első lépés megtételének.

A változás lépésről lépésre

A változáshoz való alkalmazkodás mindig ugyanazon a 4 szakaszokon megy végbe:

1.  A tagadás szakasza: Ebben a szakaszban legtöbbször ez jár a fejedben: „Engem nem érint a változás.”, „El fog ez kerülni bennünket.”.  Ebben a szakaszban azzal foglalkozol, hogy ne foglalkozz a változás témájával.

2.  Az ellenállás szakasza: Rájössz, hogy te sem vagy kivétel. Akár számos negatív érzelem is megjelenhet benned. Teszel az ellen, hogy megakadályozd a változást.

3.  A kísérletezés szakasza: Belátod, hogy a változás elkerülhetetlen és próbálgatod az új határokat megszabni, az új rendszerhez alkalmazkodni.

4.  Az elkötelezettség szakasza: Elfogadod az újat. Kezdetben lehet nem értesz vele egyet. Az elköteleződés folyamatos munka. Sosem lesz mindenki számára tökéletes megoldás, ezt is be kell látnod.

Minden szakasznak megvan a helye és ideje a változás során.

De milyen negatív érzelmekről is beszélünk egy változás kapcsán?

Conner 1993-ban kialakított 8 lépcsős változásmenedzsment modellje szerint a változásra adott negatív válaszok a következők:

Stabilitás -> Bénultság -> Tagadás -> Düh -> Alkudozás -> Depresszió -> Próbálgatás -> Elfogadás.

Az érzelmi válasz intenzitása és időtartalma az eltelt idő függvényében változik. Vezetőként fontos, hogy ezeket időben felismered és tudatosan kezeled.

5 hasznos gondolat vezetőknek a változásról

Mit tehettek vezetőként a változás során?

1.Figyelj az időzítésre! Ismerd fel, hogy mikorra a legjobb időzíteni a változást. Fontos a megfelelő időpont, az előkészített terep. Persze tudjuk azt is, hogy sokszor nem teheted meg, hogy időzítsd.

2. Próbáld minél pontosabban felismerni, hogy hol tart a csapat. Vagyis a fentebb említett szakaszokban próbáld elhelyezni a csapatod. Azonosítsd, hogy az egyének hol tartanak. Az egyének érzéseivel is légy tisztában. Mindenkit kezelj külön is. Tudd, hogy ki milyen szerepet tölt be általában is a változásban.

3. Adj pontos információt! Ne szépíts! A lehető legtöbb és legpontosabb információt add a csapatnak, amikor csak teheted.

4. Ismerd a csapat határait. Akár face-to-face formájában térképezd fel előbb az egyéneket és folyamatosan a csapatot is.

5. Légy fokozottan elérhető! Így biztosítva a csapat számára mégis egy biztos pontot a számukra bizonytalan időben.

Vezetőként segítsd a csapatodat a változás útján.

És mi van Veled, mint egyénnel a változás során?

Egyénileg hasznos, ha tudod, hogy milyen a változáshoz való hozzáállásod és milyen a szemléletmódod. Tudatosítsd magadban, hogy az immunitás/ellenállás a változással szemben egy természetes folyamat. Az önismereti munka segít ahhoz, hogy feltérképezd azt, hogy milyen mechanizmusokat használsz egy változás által előidézett új helyzetben és hogyan kezelheted ezt.

Fontos, hogy a változással kapcsolatban légy nyitott, amennyire csak tudsz. Ugyanakkor körültekintő. A változás generálja a fejlődést, a fejlődés pedig a változást. Körforgás ez. Még több változással kapcsolatos tartalom hamarosan elérhető a blogon.

Hivatkozások:

Robert Kegan - Lisa Laskow Lahey: Immunis a változásra, HVG könyvek 2016 Bp. Olvass bele itt.

Daryl R. Conner: Managing At the Speed of Change Hardcover, Random House 1993. Olvass bele itt.

Mindset For You

Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Vágjunk Bele!
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram