Munka, magánélet és hol az egyensúly?

Hányfajta szerepben vagy egy nap? Gondolkoztál már ezen? Reggeli készülődésben siető szülő, munkahelyre beérve mindenki kedvenc kollégája vagy éppen a szigorú főnök. Délután egy kávéra a megértő barát/barátnő. A szüleit felhívó gyerek. Estefelé apává és anyává válsz ismét. Hétvégén lelkes önkéntesek, az edzőteremben mindenkinek kedvesen köszönő, a benzinkútnál sokszor bénázó férfiak és nők vagyunk. Munka-magánélet egyensúly? Egyre többször halljuk manapság, hogy ne különválasztva kezeljük. De akkor hogyan?

Egy nap számtalan szerepben mutatkozunk meg.

Egy gyors gyakorlat!

Egyszerű önismereti eszköz az életkerék. Adott egy általában nyolc szeletre felosztott kör. A szeleteket nevezd el Te. Olyan területeket válassz az életedből, melyekben fejlődni szeretnél, de választhatsz véleményed szerint megfelelően működő egységeket. Lehet általánosabb (pl.: tanulás, barátok, pénz, munka, háztartásvezetés) de speciálisabb is (pl.: vezetőként feladat delegálás, vagy határidő tartása).

Gondold végig, hogy 0-tól 10-ig hol tartasz most az adott egységben. 0 a kör közepe, origója, 10 a kör széle. 10 jelenti a vágyott állapot. Mindegyik egységnél jelöld be! Érdemes a pontokat összekötni, látni, hogy mire kell a legjobban fókuszálni, mitől nem forog a kerék.

Hogy miért is írtam le ezt a gyakorlatot? A kör az életed jelképezi. Ugye felírtál munkahelyi és magánéleti pontokat is a szeletekre? Nem rajzoltál külön kört? Látod...

Életkerék. A kör az életed jelképezi.

A mérleg két karja?

Hogyan érkezel meg a munkahelyedre egy kiadós reggeli veszekedés után a pároddal? Egy lekésett busz mennyire befolyásolja a reggeli hangulatod? Másképp telik az a nap a munkahelyen, amikor tudod, hogy a gyerek kitűnőre érettségizett történelemből? Egy fárasztó, elhúzódó meeting lehúzza a kedved és legtöbbször a hazaútnyi idő nem elég regeneráló. Viszont egy váratlan bónuszról (rendben, ez a példa valóban lehet túl elrugaszkodott) otthon is örömmel mesélsz.

Munka és magánélet. Hol a határ, ha van határ?

Miért teremtenénk tehát olyanok között egyensúlyt, melyek nem külön-külön, hanem együtt járnak? Együtt, bennünk! Te indulsz reggel munkába és Te érkezel haza. Igen, más szerepekben, de ugyanaz a szereplő. Nyilván érzéseidet tudd megfelelően kezelni, de kizárni megszakítani, nem lehet őket. Tehát mi a kulcs?

Véleményem szerint önmagunkkal tisztában lenni. Egyensúlyban, harmóniában.

Egy szemléletmód kialakítása, melyben minden helyzetben arra törekszel, hogy a helyzetnek az általad felállított mértékben felelj meg.

Miért is fontos ez? Ha ismered magad, fel tudod állítani a határaid. Tudod, hogy melyik élethelyzet mennyi energiával jár és mennyit tudsz ráfordítani. Időhiányban szenvedsz? Talán ez a "legjobb" kifogás arra, hogy rászánd magad a változtatásra.

Munka és magánélet. Együtt.

Nézzük meg 5 pontban, hogy miért nem tudod és miért nem kell görcsösen elválasztani a munkát és a magánéletet:

1. Ne vidd haza a munkát! Számtalanszor hallod ezt a mondatot, de őszintén hányan vagyunk, akik soha nem dolgoztak otthonról? Akár egy-egy telefonhívás, akár több óra munka.

2. Home office. Otthonod a munkahelyed.

3. Állandó online jelenlét. Munkahelyi mobilod folyamatosan értesít az e-mailekről. Még ha használod az ooo pontot, akkor is látod, hogy ki milyen levéllel keres meg vagy milyen találkozót szervez.

4. Kollégáiddal megosztod hétvégi programjaidat, nagyobb eseményeidet. Ha nem is mindenkivel, de általában van egy-két kolléga akivel szívesen beszélgetsz. A közösségi oldalakon megjelenő posztokat már meg sem kell említeni. És igen! Vezetőként pedig kérdezel! Légy is tisztában beosztottad munkán kívüli életével. Hiszen egy költözés, esküvő ugyanúgy hatással van a munkahelyi teljesítményre.

5. Vezetőként sokszor más időbeosztásban élsz. Adódhatnak elhúzódó projektek, melyek folyamán teljesen más ütemben dolgozol. És vannak időszakok, mikor szabadabb vagy. Hogyan tudnád így teljesen külön kezelni a munkát és a magánéletet?

Itt az idő!

Munkamánia, kiégés, munkahelyen irreális célok felállítása saját magadnak. Folyamatos túlóra, mely a társas kapcsolatok rovására megy. Kikapcsolódni sosem tudsz, gondolataid mindig visszatérnek a munkára. Ha bármelyikkel találkoztál már, tényleg ideje egy lépést hátrálnod és elkezdeni átgondolni a dolgokat.

Önmagunkban egyensúlyt teremteni folyamatos kemény munka.

Az összes életszerepet megfelelően kézben tartani valóban nem mondom azt, hogy könnyű és stresszmentes folyamat. Nem is kell annak lennie! Önmagunk megismerése talán az egyik legnehezebb "munka". De ha egyszer elindulsz rajta életed minden szegmense meghálálja.

Egy életed van.

(Nem csak)Vezetőknek érdekesség: Nagy Beáta: Létezhet-e munka magánélet egyensúly vezető állásban? Szociológiai Szemle 27(3). http://www.szociologia.hu/dynamic/75_103_oldal.pdf

Mindset For You

Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Vágjunk Bele!
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram