Modern iroda, új élmény? A térelrendezés hatásai

A munkahelyi környezet kialakítása évtizedről évtizedre változik. A munkaerőpiaci helyzet, a munkáltatók és munkavállalók folyamatosan változó igényei, a technológia fejlődésével karöltve újabb és újabb megoldásokat várnak el. Az iroda és az iroda design nem csak a kényelmet, hatékonyságot, de a megelégedést és a munkahelyhez való kötődést is befolyásolhatja. De mégis miért növelheti és miért csökkentheti a hatékonyságot a térelrendezés? Milyen kapcsolatban áll a térelrendezés a kötődéssel? Nézzünk a folyosók, irodák és íróasztalok "mögé".

Kötődhetek egy íróasztalhoz?

A kérdés elsőre meghökkentőnek tűnhet. De egyáltalán nem az! A saját íróasztal a territórium része. Gondolj csak bele! Mindenkinek megvan a saját személyes tere, melyben biztonságosan és kényelmesen mozog. Ez a tér mindenkinél változó nagyságú. A személyes térbe való betörés nyugtalanságot, agressziót válthat ki. Nézz rá otthonodra, szobádra! Legtöbben a stabilitást, kontrollt találják otthon. Tele eseményekkel és tárgyakkal, melyek identitásunkat is meghatározzák. Pontosabban fogalmazva mi határozzuk meg az otthonunkban lévő tárgyakat és az ott történő legtöbb eseményt. Tehát folyamatosan formáljuk terrióriumunkat.


Ha a Policy másképp nem kívánja, neked is egy családi fotó vagy egy nyaraláson készült kép a képernyővédőd?

Nincs ez másképpen a munkahelyen sem! Neked milyen az irodád? Milyen az íróasztalod? Van állandó asztalod? (Erre visszatérek.) Nálam legtöbbször rengeteg papír van az asztalon. Post-itek hada telefonszámokkal, nevekkel. Cellux, négy színű sorkiemelő, egy tucat toll. Igen, bevallom bármennyire is igyekszem, van, hogy borzasztó az asztalom. Nap végén percekig pakolom, hogy másnap reggel rend várjon. Az asztalom azonban egyedi! Tele apróságokkal melyeket a kollégáktól kaptam, fényképekkel csapatépítőkről. Otthonosan berendezve. Kényelmemre beállított asztal és szék, kézhez eső legfontosabb és leggyakrabban használt tárgyak, például mappák.

A munkaállomáshoz kötődés igen erős lehet. Lehet, hogy munkáltatódhoz vagy kollégáidhoz kevésbé kötődsz, de munkaállomásod fontos számodra. Ezt számos kutatás is bizonyítja:

„az otthonhoz való kötődés erős és pozitív, a kerülettel negatív a kapcsolat, míg a városhoz semleges a viszonyulás” (Dúll, 2009: 121). Ezt a differenciációt a munkahelyi környezetek tekintetében is feltételezhetjük. " (Frankó és Dúll, 2018)

Iroda élménye: akkor és most

A dolgozó szobákból, saját bőrfoteles irodák váltak. Mivel a kék és fehérgallérosok különváltak, elengedhetetlen volt, hogy a vezetői és adminisztratív feladatoknak központi helye legyen. Hatalmas, masszív ajtókkal, titkárnőkkel. A szervezet számára elengedhetetlen a naprakész adatok szolgáltatása, az adminisztráció pontos vezetése, így a folyamatosan fejlődő technika lehetővé tette, hogy például egyszerre többen végezzenek egy teremben adminisztrációs feladatokat.

Írógéptől a többképernyős megoldásig.

Az ezredfordulón egyre elterjedtebbé váltak a nyitott légterű irodák, azaz az open office. Te ilyen irodában dolgozol? Íme 5 tény:

  1. Ezekben az irodákban sokkal könnyebben variálhatóak a berendezések, könnyebb nagyobb tereket nyerni.
  2. Könnyebb személyesen kérdezni, mely hatékonyabb egy hosszabb e-mailezésnél.
  3. Átláthatóság és a nyitott ajtók. Így a vezetők megközelíthetetlensége csökken, mely közelebb hozza őket a beosztottakhoz.
  4. Kutatásokból kiderül, hogy érzelmileg kimerültebbek és elégedetlenebbek a munkakörnyezettel az ilyen helyen dolgozók, mint a zárt irodákban.
  5. Nem lehet kizárni a zajt és az egyfolytában beszélő kollégát.

Te mivel tudod folytatni a pozitív és negatív sort?

Újabb és újabb trendek

Desk sharing, hot desk a legújabb trendek közé tartoznak. A munkáltató élményt akar biztosítani a munkavállalónak, hiszen az újabb generációk így jobban kötődnek munkahelyükhöz. A munkahely egy otthon is, így a közösségi tereket minél vagányabbra készítik és egyre játékosabbá teszik a munkahelyet. A legújabb technológiák és applikációk is hozzájárulnak a nagyobb kényelemhez. A desk sharing (megosztott asztalos elrendezés) lényege, hogy a munkavállalónak nincs saját asztala. Ha éppen nem home office-ban van, akkor választ egy asztalt, ahol aznap tud dolgozni. Hétfőn, a nap végén összepakol és kedden már egy másik kolléga ül ott. Hot desk megoldásnál is csak akkor kerülünk asztalhoz, ha az tényleg szükséges.

Persze, mindannyian szeretjük kényelmesen, puha fotelből egy kávé mellett elintézni az e-maileket, főleg ha ezt a munkahelyen tehetjük ebben a formában. Hazánkban is egyre több ilyen hely van. (De azért ha nem ilyen helyről olvasod ezt a bejegyzést ne nagyon keseredj el. A legtöbb hazai cég még gyerekcipőben jár.) A munkáltató számára ez költséget csökkent, növelheti a kreativitást és a kollégák közötti kommunikációt. De mint minden éremnek a rugalmasságnak is ára van! Saját kis birodalmadat, állandó helyedet elveszíted. Így a kötődés is csökkenhet.

Kényelmes, otthonos iroda. De milyen áron?

Ha pedig unod a home office-t és a pizsamában dolgozást (sokak szerint így dolgoznak otthon) és kimozdulnál, de eleged van a kávézók nyüzsgéséből, akkor számodra a legjobb alternatíva a co-working iroda. A co-working irodák pedig egyesítik egy kávézó kényelmét, hiszen kávét és ételt is kaphatsz, valamint a bérelhető iroda praktikusságát, mivel fénymásolhatsz és privát tárgyalásokat is lebonyolíthatsz. Azonban mindig ugyanazt az asztalt itt sem fogod megkapni.

Térelrendezés és pszichológia

Az irodák kialakítása pszichológiailag is fontos. Skandináv országokban igen elterjedt az állítható magasságú asztal. (Szerencsére ez a funkció itthon sem ismeretlen.) Az állítható magasság lehetővé teszi, hogy egészségünk is jobb legyen, hiszen bármikor felállhatunk és kényelmünket is szolgálja. Mennyivel könnyebb így egy projektet bemutatni, ugye? Ha pedig kényelmünk nő, elégedettségünk is nőni fog, mely a hatékonyságunkra is hatással lehet. És hallottál már olyan mobil appokról, melyek az egész napod lebonyolításában segítenek? Ilyenek is léteznek!

Vezetőként mi a fontos? Gondold át, hogy mely munkakör mekkora rugalmasságot igényel. Tudd, hogy minden térbeli változtatást a személy és a szervezet is intervencióként él meg. És ismerd annyira beosztottaidat, hogy a túlzott szabadság milyen reakciókat válthat ki belőle. A beosztottak munkahelyhez és munkaállomáshoz való kötődését is kezeld külön. Mit gondolsz, te mennyire kötődsz íróasztalodhoz?

Felhasznált irodalom a modern irodákról és új munkavégzési formákról és a munkahelyi és munkaállomás-kötődésről a kifejezésekre kattintva elérhetőek.

Mindset For You

Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Vágjunk Bele!
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram