Pszt! Hallottad, hogy...?!- A munkahelyi pletyka és akik mögötte vannak

Úgy vélem, hogy igen kevesen vannak, akiket még nem "ért utol" munkahelyi pletyka. Akár önmagáról hallott meglepően új információkat, vagy valaki másról tudott meg felettébb különös dolgot. Való igaz, hogy megtanítottak minket arra, hogy más háta mögött nem illik senkiről sem beszélni, pletykálkodni, olyan információt továbbadni, mely nem biztos hogy igaz. És most őszintén: Te szoktál pletykáni? Mi számít annak? De miért is pletykálunk? És mindig rossz a pletyka? A következő cikkben nézzünk rá erre a témára.

A pletyka szociális készség!

Az evolúciós pszichológia szempontjából is nagy hangsúlyt kap a pletyka. Elődeink kis csoportban éltek, ahol nagyon fontos volt mindent tudni a másikról. Például, hogy kiben lehet megbízni, ki számunkra a tökéletes társ. Ezek olyan információk, melyeken a saját és a csoport élete is múlhatott. Azok pedig, akik képesek voltak értelmezni, előrejelezni és befolyásolni mások viselkedését, sokkal sikeresebbek lettek és nagyobb lett a túlélesi esélyük. Kedves Olvasó, tetszik vagy sem, de te is a pletykás előd leszármazottja vagy!

A pletyka inkább szociális készség és nem jellemvonás.

Nem minden pletyka rossz. Nézzük meg, hogy miért:

  • Tanulmányok arra mutattak rá, hogy egy kis pletyka két ember között növelte az esélyét a jövőbeli baráti kapcsolat kialakítására.
  • A pletykások egy csoportban népszerű tagok is lehetnek, hiszen pontosan tudják, hogy kivel mi történik.
  • A gyerekek is pletykálnak, szintén a baráti kapcsolataik mélyítése céljából. Pletykáik elenyésző része (7%) bántó megjegyzés, a többi inkább kedveskedő és információt megosztó.
  • A túl sok, inkább bántó pletyka viszont már rosszt fényt vet az illetőre.
  • Bizonyos értelemben jó a legtöbb pletykáról tudni, hiszen, ha valaki kimarad a pletykából, könnyen elszigetelődhet. Megbízhatatlannak is bélyegezhetik.

Mindenki pletykál? Juli néni, Kati néni/ Letye- petye-lepetye!/ Üldögélnek a sarokban/Jár a nyelvük, mint a rokka... Weöres Sándor versében öregasszonyoknak jár a szájuk. Azonban nem csak ők, hanem nagy általánosságban az emberek kíváncsiak. Valóban a nők "többet beszélnek", de a pletyka nem csak rájuk jellemző.

Pletyka a munkahelyen

Velem párszor már megtörtént, hogy olyan pletykát hallottam magamról, melytől leesett az állam. Szerencsére azonban inkább jót nevettem rajtuk és csak néha bosszankodtam. Munkahelyen sincs ez másképp, sőt!

A munkahely maga a pletykák melegágya. Mik a leggyakoribb pletykák? Én biztos említeném a kolléga magánélete közül: a költözést, párkapcsolatot, külső változást. Munkahely és a kolléga kapcsolatára vonatkozóan: munkahely váltása, pozícióváltás, feladat siker, bukás. Magára a munkahelyre vonatkozóan: átszervezés, megszűnés, juttatás változása.

"Figyelj csak, igazak a pletykák rólad, amiket most hallottam a kávézóban?"

A munkahelyi pletykának is vannak előnyei. Növeli a csoportkohéziót. Az újonnan jötteket is fel tudják minél jobban térképezni a szervezetet. A számunkra legközelebb állókról megszerzett információk a leghasznosabbak, hiszen így tudjuk őket és önmagunkat is pozícionálni.

És mi még a munkahelyi pletyka érdekessége? Hogy nagyon gyors és hihetőbbnek tűnik. Vagyis gyorsabban eljut, mint a formális információ és többen hisznek benne.

Stresszlevezetésnek is hasznos. Szóval nem kell félni tőle. És ha már többen tudunk egy pletykát például a munkahelyről, könnyebben beszélünk róla a nagyközönség előtt is, ha arra kerül a sor.

De meddig és honnan ne tovább?

A munkahelyi mobbingnak, azaz a munkahelyi zaklatásnak számos fajtája van. Ide tartozik az is, ha valakit gátolnak a szabad kommunikációban vagy ha szociális kapcsolatait ellehetetlenítik (ide tartozik az ártó szándékú pletyka) és ha olyan feladatokkal bízzák meg melyeket lehetlen teljesíteni vagy éppen nevetségesek.

Az ártatlannak már nem mondható gúnyolódás, rossz hírnév akaratos kialakítása ide sorolható. Azaz a rosszindulatú, ártó szándékú pletyka, mely az egyén egészségi, test és pszichés állapotát is megterheli. Olyan fajta stresszforrást jelent, amelynek beláthatalan következményei vannak. A bántalmazás rendszeres, ugyanakkor mindig váratlan és hosszú időn keresztül tart.

Sajnos a mobbing egy nagyon alattomos verbális bántalamzási fajta, melyet ha felismerünk, akár elszenvedőként, akár megfigyelőként, ha nehéz is, de muszáj tenni ellene!

Tippek, hogy a kezünk is járjon

Amint olvastad a munkahelyi pletykát nem kell megakadályozni, a munkahelyi mobbingot viszont annál inkább. Íme néhány tipp, mely talán a pletykát a megfelelő mederben tartja.

  • Etikai kódex: minden cégnek legyen ilyen, melyben komolyan foglalkozik a mobbinggal is!
  • Ha a munkahelyről merül fel pletyka: formális tájékoztatás akár e-mailben, akár meetingen, hogy mi igaz és mi nem igaz a felmerültekből.
  • Ha a munkavállalóról merül fel: tisztázni és tisztázni, akár kellemetlen, akár bagatel az ügy. Legjobb egy meetingen, ahol úgy kezdjük, hogy: Pl.: Az a hír járja, hogy felmondok. Ezt cáfolni szeretném. Szabadságaim alatt nem interjúra jártam, hanem a gyermeket vittem focimeccsekre.
  • Ha a vezető akarja tisztázni: Akár egy face-to-face elbeszélgetésen ossza meg, hogy miket hallott és kérdezzen rá, hogy ebből mi igaz.
  • Ha már elmérgesedik a helyzet térképezzük fel a nagyon pletykásokat (ez akár egy szociometriával is felmérhető). Közöljük, hogy már zavaró a tevékenységük.
Van olyan kollégád aki mindig, mindenkiről mindet tud?

Mendemonda, pusmogás, szóbeszéd, híresztelés, fáma, fecsegés. Hívjuk bárhogy is a pletyka kicsiben egy hasznos dolog a munkahelyen a csoportformálódás szempontjából. Vezetőként az ártalmatlan pletykálkodást ne ellenezzük. Figyeljünk azonban rá, hiszen sosem szabad, hogy rosszindaltúvá váljon. Tehát szervezeti szinten foglalkozni kell vele és irányítani kell nem meggátolni. Hiszen mindannyian társas lények vagyunk, ez a viselkedés elkerülhetetlen. Cikkem célja nem a pletyka támogatása vagy ellenzése, sokkal inkább egy mindennapi jelenség bemutatása, mely a munkahelyen is felüti a fejét.

Pletykáról a Psychologytoday.comon bővebben olvashatsz.

Mindset For You

Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Vágjunk Bele!
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram