HR alapok, amelyekre építhetsz- avagy funkciók a HR-hez

HR osztály. Valószínű, hogy neked is él egy kép a fejedben róla. Vannak olyan munkakörök, amelyek napi kapcsolatban vannak a HR osztállyal és akadnak olyanok, ahol csak a ki- és belépéskor találkozik a HR-es kolléga a munkatárssal. Sokszor téves kép él a fejekben, túl keveset, túl sokat várnak a HR-től. Valójában milyen funkciókkal bír egy HR osztály és ezek mit takarnak: a következő cikkben röviden összefoglalom ezeket és bízom benne, hogy ezzel a tisztánlátást elősegítem. Hagyományos és új HR funkciók a cikkben.

HR-es bárkiből lehet?!

A Human Resources (régebben és újabban Human Relations), magyarul emberi erőforrás minden vállalatnál elengedhetetlen. Multinacionális cégről vagy kkv-ról beszélünk, akkor is megjelenik valamilyen formában. Korábbi cikkünkben kifejtettük, hogy a kkv szektorban és a multi szektorban megjelenő HR-t nem lehet teljes mértékben összehaszonlítani. Viszont a funkciók ugyanazok, csak más köntösben. Egy több száz fős nemzetközi cég humán erőforrás osztálya teljesen máshogy van jelen a mindenapokban, mint egy kkv-s HR, ahol a cég méretétől és profiljától függően lehet, hogy a tulajdonos a HR-es vagy külsőst fogadnak, hogy a személyüggyel foglalkozzon.

Legyen szó multis vagy kkv-s HR-ről a legfontosabb, hogy mérhető adatokkal dolgozzon.

Sokakat foglalkoztat a kérdés: kik dolgoznak a HR-en? Legtöbbször a közgazdasági és a munka-és szervezetpszichológiai álláspont "csap" össze a HR osztályon. Véleményem szerint, azonban nem összecsapás kellene, hanem hatékony együttműködés. Mind a két szaknak hatalmas tudás van a kezében, melyet hatékonyan lehet használni.

De ez korántsem jelenti azt, hogy csak a fent említett végzettséggel lehet a HR-en dolgozni. Sőt! Adminisztratív munkára vagy HRBP (HR Business Partner) munkakörre nyilván mások az elvárások. És egy nagyon jó mérnök lehet akár HR vezető a megfelelő továbbképzéssel. Valamint mára már az IT támogatás is elengedhetelen. Nyilván nem csak a végzettség számít, hanem a szemléletmód, a tapasztalat. Nagyon sok minden múlik a cég profilján. Sokan mondják, hogy persze, HR-es bárki lehet... Igen, ezzel egyetértek. De jó HR-es már nem válik mindenkiből!

HR funkciók

A következőben nézzük meg, hogy valójában milyen funkciók tartoznak a HR osztályhoz. Ahogy már említettem, az adott cég profiljától is függ, hogy a következő funkciókból mik valósulnak/valósulhatnak meg, de jó ha tudjuk, hogy ezek mind a humán erőforráshoz tartozó feladatok. Hagyományos és új HR funkciók: így lehetne két kategóriába sorolni a főbb feladatokat. A funkciók felsorolása következik egy-egy mondatban.

Valljuk be, hogy legtöbben a HR-ről annyit tudunk, hogy "felveszi" az embereket.

Hagyományosnak tekinthető funkciók:

 • Létszámtervezés: Munkaerőigény felmerülésének vizsgálata, munkaerőtervezés elkészítése.
 • Kiválasztás, toborzás: A megfelelő kompetenciájú embert megtalálni az adott munkakörre.
 • Beillesztés: Ha megvan az emberünk fontos, hogy ő is azt érezze, hogy a csapat része. Tréningek a hatékony beillesztésre.
 • Megtartás: Manapság az egyik legnehezebbnek mondható HR funckió. Nem elég megtalálni, meg is kell tartani a különböző igényű embereket, azon a munkaerőpiacon, ahol már másnap akadhatna vonzóbb munkakör. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy nem a HR-es dolgozik együtt a munkatárssal, mégis dolgoznia kell a megtartáson.
 • Leépítés: Legyen szó például egy osztály megszűnéséről, a leépítés kidolgozása is a HR-hez tartozik.
 • Javadalmazás, juttatás: Anyagi és nem anyagi jellegű kompenzációs rendszer kiépítése.
 • Ösztönzés, motiválás: Kit, mivel, hogyan? Ezek feltárása szintén a HR feladata.
 • Teljesítmény értékelése: A teljesítménymenedzsment kiépítése a hatékonyabb munkavégzésért. Célok meghatározása, nyomonkövetése, értékelése.
 • Munakörök elemzése, tervezése, értékelése: A munkakör tartalmának meghatározása, kapcsolatrendszere, feladatai, a hozzá tartozó kompetenciák feltárása.
 • Képzés-fejlesztés: A folyamatos képzés elengedhetetlen a hatékony munkavézéshez. A HR feladata soft és hard skill tréningek nyomonkövetése (előbbi tartása is akár).
 • Munkavédelem: A törvényi előírások betartatása valamint a munkavállalók fizikai és szellemi egészségének megőrzése céljából kialakított rendszerek tartoznak ide.
 • HR Controlling: Az előbb felsoroltak számokká, adatokká átalakítása, riportok készítése, mely a vezetők számára is érthető.
 • Esélyegyenlőség: Például kismamákra, megváltozott munkaképességűekre való odafigyelés, integrálás.
Számos funkcióval bír a HR, sokszor meglepő is lehet.

Új HR funkciók:

 • Employer branding: A HR és marketing összekovácsolódása, annak érdekében, hogy a cég minél inkább vonzó legyen.
 • Generációmenedzsment: X,Y,Z, alfa generációk, a közös, együttdolgozás elősegítése.
 • Tehetségmenedzsment: A kulcsemberek megtalálása, fejlesztése.
 • Munkaélmény, gamification: Játékosítás, annak érdekében, hogy a munkavégzés minél inkább pozitív élménnyé váljon.
 • Szervezeti kultúra alakítása: Nem új funkció, viszont a fontossága és az, hogy milyen formában történik már nem mondható hagyományosnak.
 • És a többi...: A technológia rohamos fejlődése olyan új HR megoldásokat hoz magával, melyek pár éve még elképzelhetetlennek tűntek. Akár gondoljunk kiválasztásra (pl.: Talenuno rendszere, melyben pénzt is kereshetsz önéletrajzok betöltésével), vagy folyamatok fejlesztésére (pl.: munkaidő vagy költségmenedzsment software programok.)

Lássunk tisztán!

A HR alapok sorozatunk célja, hogy mindenkihez közelebb hozzuk a sokszor negatív köntösben feltüntetett HR-t. Rövid, lényegretörő cikkekben, befogadható mennyiségű információkat hozunk, melyeket későbbi cikkeinkben bővebben vagy más aspektusból kifejtünk (vagy már ki is fejtettünk). Ez nem azt jelenti, hogy ezeket a feladatokat a HR-nek önállóan kell elvégeznie. Fontos a társosztályokkal és vezetőkkel való közös munka is. Ne legyen mumus a HR!

Forrás itt.

Mindset For You

Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Vágjunk Bele!
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram