Egyből több - Hogyan válaszd ki az első alkalmazottad?

Eldöntötted, hogy felveszel magad mellé valakit. Vannak is jelöltjeid az első alkalmazottad szerepére. Előző cikkemben arról írtam, hogy milyen gondolatokkal érdemes belevágnod az első alkalmazottad keresésébe. De hogyan dönts a jelöltek között? Hogy "felvételiztesd" a munkatárs-jelölteket egyszemélyes (kis)vállalkozóként? Ebben a cikkben személyügyes ötleteket, tanácsokat szedtem össze Neked, a munkaerő kiválasztási feladathoz.

Az alábbi témákról olvashatsz: alapok a kiválasztáshoz; eszközök, melyekkel megbízhatóbbá teheted a választást; hogyan kérdezz és beszélgess a jelöltekkel; dilemmák egy jövőbeli alkalmazott kiválasztásánál.

Az első alkalmazottad kiválasztásánál is keresgélj bátran és tudatosan.

Alapok az első alkalmazottad kiválasztásához

Az első, hogy legyenek szempontjaid (ezt már az előző cikkben is hangsúlyoztam). Ez azért is fontos, hogy célzottan tudj keresni alkalmazott jelölteket és a lehető legtudatosabban tudd megnézni, hogy ki lenne számodra a legjobb.

Szempontok nélkül könnyen becsaphatod magad egy első beszélgetés során. Hajlamos lehetsz úgy és olyan dolgokat kérdezni, amit hallani akarsz. És aztán számodra nem is olyan fontos jellemzők alapján dönteni arról, hogy alkalmas-e a veled szemben ülő arra a munkára, amit kínálsz.

Legyen több jelölted és mindenkivel csináld végig ugyanazt a kiválasztási folyamatot mielőtt döntesz.

A több jelölt több mint két ember! Tudom, hogy a mai munkaerőpiacon nehéz embert találni, de azt javaslom, hogy legalább 5 embert próbálj meghallgatni. A kiválasztási folyamatod pedig legyen olyan, mint egy felvételi.

Például a személyes beszélgetésekben mindenkivel beszéld meg, kérdezd meg a legfontosabb témákat. Ne az legyen, hogy az egyik emberrel is más témákról beszélsz és a másikkal is. Hiszen akkor egyik embernél sem tudtál meg mindent, ami számodra fontos a leendő alkalmazottaddal kapcsolatban. Hogyan tudnád akkor eldönteni, hogy melyikük lesz alkalmasabb?

Az alkalmazottad kiválasztásra tekinthetsz úgy, mint egy iskolai felvételire.

Több szem többet lát és többet is hall.

Tudom, hogy egyszemélyes vállalkozó vagy és Neked kell döntened. Mindig a vezető dönt. Ez OK. De szerencsés lehet, ha nem csak egyedül hallgatod meg a jelölteket. Vagy mondjuk egyszer egyedül és egyszer valakivel. Hiszen olyan dolgokat is érszrevehet a másik, ami számodra fel sem tűnt.

-Na, de kivel?- jön a kérdés. Igénybe vehetsz szakembert, aki profi módon végigkísér a folyamaton. Neked pedig "csak" döntened kell a végén. És még sokat is tanulhatsz a következő bővüléshez.

Jó megoldás lehet egy vállalkozó ismerős, akiben megbízol és már csinált ilyet. Vagy ha már van valaki, akivel együtt dolgoztál, akkor vele együtt is beszélgethettek.

Nyugodtan vonj be másokat. A véleményükkel gazdagabb leszel, de dönteni Te fogsz.

Hogyan tudod megbízhatóbbá tenni az alkalmazottad kiválasztását?

Állíts össze folyamatot magadnak, mint ha egy iskolai felvételit csinálnál. Aztán meg csináld végig.

Szempontjaid már vannak. Remélhetőleg azt is összeírtad, hogy ezek a szempontok, elvárások miben nyilvánulnak meg a hétköznapi gyakorlatban. Most már csak meg kell tudnod, hogy az alkalmazottad szerepére jelölt emberekre mennyire jelemzőek ezek a tulajdonságok.

Íme néhány módszer és amit meg tudhatsz velük:

  • Teszt vagy írásbeli kérdéssor. Leginkább a szakmai, elméleti tudást tudod vele felmérni. És tedd is meg! Ha van erről egy objektív képed írásban, akkor a többi - legalább annyira fontos - tulajdonságra és készségre tudsz fókuszálni a személyes beszélgetés során. Persze, munka elkészítened egy kérdéssort. De csak egyszer kell megcsinálni és után még sokáig jó lesz. A személyes találkozón rá tudsz kérdezni a bizoytalan dolgokra, vagy azokra ami részletesebben érdekelhet. Papíralapon és online módon is megoldható. Nem kell feltétlenül személyesen húzni vele az időt.
A szakmai alapokat nyugodtan felmérheted írásos formában is.
  • Beszélgetés, amit interjúnak mondanak. Inkább egy összeszedett beszélgetésre, mint interjúztatásra szeretnélek biztatni. Nehogy vallatásba menjen át az interjú, hiszen a partner is kérdezhet. A személyes találkozó fontos és soha ne vegyél fel senkit úgy, hogy nem beszélgetsz előtte vele személyesen! Itt van alkalmad meglátni az embert. Megnézheted, hogy mennyire szimpatikus, milyen a stílusa, tudnátok-e együttműködni. A személyes beszélgetésre is készülni kell. Tudnod kell, hogy milyen témákra akarsz mindenképpen kitérni. Valamint azt is, hogy pontosan mit kínálsz, mert ez az alkalom az, ahol Ő, a leendő alkalmazottad is pontosabb információkhoz jut Rólad, a vállalkozásról és a leendő feladatairól.
Általában az emberek is jobban szeretik, ha gyakorlatban mutathatják meg tudásukat.
  • Munkapróba, próbanap és minden, ami gyakorlat. Ha nincsenek speciális munkavédelmi előírások az iparágban és munkakörben, amire éppen embert keresel, akkor ez egy kiváló lehetőség. Reálisan láthatod, hogy mit tud a jelölt. Sokat elárul egy próba vagy feladat arról, hogy hogyan áll hozzá a munkához. Természetesen nem hagyhatod magára és nem követelhetsz olyan elvárásokat, mintha már pénzért dolgozna Neked. Viszont sok mindent megfigyelhetsz.
  • Korábbi munka bemutatása. Ez a munkapróba másik verziója. Ha olyan anyagot, elkészült művet kérsz tőle, amiből megláthatod, hogy milyen munkát ad ki a kezéből.
  • Körbevezetés, bemutatás. Fontos, hogy Ő is lássa hol, milyen eszközökkel és milyen módon vársz Tőle munkát. Hiszen így dönthet arról, hogy akar-e Veled dolgozni. Mindenképpen jobban jársz, ha ezt előre el tudja dönteni, mintha egy-két hét után áll fel az asztaltól. Ráadásul azt is megláthatod, hogy mennyire érdeklődő és figyelmes.

A felvételi lépéseinek folyamata nem kell, hogy kizárhatóságot jelentsen.

Persze, ha rengeteg jelentkező van a munkára, akkor megkönnyítheted a szűrést azzal, hogy mondjuk aki nem ér el egy szintet az írásos teszten azt már nem hallgatod meg személyesen.

Viszont ha nem túljelentkezéssel küzdesz, akkor kezeld átfogóan az egyes felvételi lépéseket. Mert lehet, hogy valaki szakmailag nem olyan erős, de emberileg annyira megfelel és tanulékony, hogy jobban megéri betanítanod, mint valakit felvenni, aki mindent tud, de nem értesz szót vele.

Ideális sorrend ezekre a felvételi lépésekre: 1. Jelentkezés, vagy referencia alapján válogatás. 2. Írásos teszt, kérdéssor. 3. Körbevezetés. 4. Személyes beszélgetés. 5. Munkapróba, próbafeladat.

A munkatárs jelöltednek is joga van látni azt, hogy mivel és hol kellene dolgozni.

Hogyan beszélgess, kérdezz?

A felvételi beszélgetések célja, hogy minél több a munkakörrel kapcsolos releváns információt megtudj a jelöltről, aki alkalmazottad lehet. És emelett nem árt, ha oldott hangulatú. Hiszen úgy mégis könnnyebb.

  • Tudd, hogy milyen témákra akarsz kitérni. Ezeket írd is fel magadnak. Nyugodtan írj össze hozzájuk több kérdést is. Hogy ne ott kelljen a szavakat keresgélned. De persze, nem kell a papír alapján kérdezősködni. Csak a végén nézd át, hogy mindenről beszéltetek-e.
  • Az elején jelezd, hogy jegyzetelni fogsz és, hogy Ő is megteheti. És jegyzetelj is! Hidd el nem fogsz mindent megjegyezni! Vagy ami rosszabb, összekeverheted azt, hogy melyik dolgot, melyik jelölt mondta.
  • Nyiss Te! Mutatkozz be, beszélj a vállalkozásról, magadról. Úgy, hogy később ne azt válaszolja a jelölt, amit hallani szeretnél. Csak tényszerű adatokat mondj, de közvetlen módon.
Jegyzetelj mindent, mert sok információval jár egy új ember alkalmazása.
  • Kérj egy alap bemutatkozást, hogy mondjon magáról néhány dolgot. Így nem az lesz az első, hogy a fejéhez szegezel egy kérdést.
  • A kérdéseid között legyenek nyitottak és zártak egyaránt. Témafüggően. Például, amire egyértelmű válasz szükséges, az egyértelműen lehet eldöntendő (igen-nem válaszhoz kötött). De ha arra vagy kíváncsi, hogy milyen a hozzáállása néhány dologhoz, akkor olyan kérdést tegyél fel, amire mesélni kezd. Például ha az érdekel, hogy mit kezdene egy problémás vevővel, akkor kérdezd meg: Hogyan szoktad kezelni az akadékoskodó embereket? Ha azt mondja, hogy nem találkozott még ilyen emberrel az gyanús. Mert most komolyan, ki nem?

Döntési dilemmák egy kiválasztásnál

Van néhány tipikus dilemma, amit valószínűleg Te is meg fogsz érezni, ha munkaerő felvételbe kezdesz.

Nincs feltétlenül tökéletes döntés, de nem is kell. Neked egy elég jó döntés és egy jó alkalmazott kell. Ezt tartsd mindig szem előtt.

Sokszor nehéz dönteni két ember között. Ilyenkor hasznos lehet, ha priorizálod az elvárásaidat.

Személyiség vs. tudás. Ez attól függ, hogy milyen módon elsajátítható tudásról van szó. Nagyobb valószínűséggel nem fog minden elvárásnak megfelelni a legjobb jelölt sem. Viszont azt tudnod kell, hogy mit tud könnyebb megtanulni melletted. Egy-két szakmai fogást vagy munkamorált?

Az igazság az, hogy szakmai dolgokat meg lehet tanítani a legtöbb embernek, de személyiségében, jellemzőiben nem fog csak úgy változni. Így ha csak nem vagy rászorulva egy nagyon speciális tudásra, akkor olyan embert válassz, akivel jól tudnál együttműködni és tanulékony.

Ezzel el is érkeztünk a következő dilemmához: potenciál vs. jelen tudás. Azt javaslom, hogy az ideális jelölt szempontjai mellett legyen egy minimum szempontrendszered is. A minimum tud segíteni, ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy valaki közel sem ideális tudású munkatárs most, viszont rengeteg lehetőséget hordoz a jövőre nézve.

Egyszemélyes vállalkozásból többszemélyeset csinálsz és egy darabig még kisvállalkozó leszel. Ezért egy kis közösséget kezdesz el építeni az alkalmazottak felvételével. Fontos, hogy jól működjetek együtt, hogy a munkanapok során ne csak elviseljétek egymást. Egy kis közösségben hozzád és a többi munkatárshoz is passzolnia kell a következőnek. Ha egyszerre több embert tervezel felvenni, akkor figyelj arra is, hogy a leendő alkalmazottak passzoljanak, együtt tudjanak működni. Később egy bizonyos létszám felett ez az illeszkedés már távolodik, kevésbé lesz fontos. Inkább csak a közvetlenül együtt dolgozó emberekre fog vonatkozni.

Attól, hogy valaki nem felel meg vagy nem szimpatikus, ugyanúgy emberként kell kezelned.

Légy emberi és korrekt! Adj visszajelzést azoknak is, akiket nem választottál ki a munkára. Ha belefér és úgy érzed, hogy meg is tudod fogalmazni, akkor azt is mondd el, hogy miért. Ebből tud fejlődni a jelölt. Illetve ha később mégis úgy adódik, hogy felveszed, akkor fontos, hogy jelen helyzetben szépen váljatok el. Jó híre megy a korrekt kommunikációnak. Az meg nagyon kellemetlen, ha valaki felhív, hogy mi a helyzet a munkával. Te meg már régen másokkal dolgozol együtt.

Összefoglalva az első alkalmazottak felvételét fontos, hogy legyenek szempontjaid. Alapozd meg a döntést a legtöbb információt adó módszerekkel és tudj priorizálni az elvárásaid között. Hiszen a legtöbb esetben nem lesz olyan alkalmazott, aki minden elvárásodnak meg tud felelni.

A cikk folytatásában arról olvashatsz majd, hogy mit kezdj az első/első pár munkatárssal, ha már megvannak. Az új munkatárs fogadásáról olvashatsz egy korábbi cikkünkben.

Felvételiztetés és HR-es kérdések tekintetében keress bizalommal.

Mindset For You

Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Vágjunk Bele!
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram