Bölcsek és csodaszerek - coaching tények és tévhitek

Sok a coach és a "coachos" dolog. Ez zavart és sok kérdést generál a fejekben. Van aki coach szemléletben akarja vezetni az embereit és van, aki az egész életét. Van, aki minden problémára megoldást lát a coaching eszköztárában és legfőbb bizalmasnak keres egy coachot, ahelyett hogy barátokat vagy társat keresne. Mások meg nem tartják ezt a coaching dolgot olyan bonyolultnak, de azért a minden témában mindehol előadó coachokat meghallgatják. Nem tudom, hogy mikor és hogyan lett ez a klassz módszer projekciós felülelte a bölcsek és csodaszerek utáni vágyaknak, de szeretném tisztázni, közérthetőbbé tenni, hogy mi coaching és mi nem.

Én mint coach kimondom (leírom) kerekperec: Mindent nem lehet coachinggal megoldani.

Félre ne értsetek! Én is nagyon jó módszernek tartom, nagyon sokat ad az élethez egy coach szemléletű hozzáállás. De ez nem csodaszer! Nem jó mindenféle bajra, mindenesetben, mindenkinek. És ami ugyanilyen fontos dolog: hiába olvas el egy könyvet, végez el egy képzést bárki, nem lesz mindenkiből valódi, igazi, színvonalas coach. Mintahogy palacsintát sem süt mindenki ugyanolyan jól. Szóval térj észhez, nem kell mindent megvenni a "coachoktól" sem.

A coaching egy célorientált, támogató módszer.

Tények a coachingról

 • A coaching egy a coach és coachee (aki igénybe veszi a coachingot) között zajló beszélgetés.
 • Módszer, mely a coach aktív figyelmén, kérdezéstechnikáján és visszajelzésén alapul.
 • Célja az, hogy a coachee vagyis a megcoacholt személy meghatározza a reálisan elérhető célját és az ahhoz szükséges lépéseket. És olyan cselekedetekbe kezdjen, vagy viselkedésmódokat kezdjen el használni, ami közelebb viszi a céljához és végül eléri azt. Ebből következik, hogy nem egy végtelen hosszú folyamat, rövid időszakokra szól.
 • A coaching eszköz. A fejlesztés egy eszköze ha szerevezetfejlesztésről, vagy személy fejlesztésről van szó. Vagyis coachingot lehet használni cégeknek embereik fejlesztésére, azzal a céllal, hogy szervezetük fejlődjön. Ugyanakkor a szervezetfejlesztés egy nagyobb halmaz, mint a coaching, sok más módszert is magában foglal.
 • A coaching megoldásorientált. A célokkal és a jövővel foglalkozik. Ezért egyfajta szemléletmód is rejlik a kifejezés mögött.
 • Igen, a coachok a coachingban sokat kérdéznek. Ezzel is segítve a résztvevő gondolkodását.
 • Mindemelett visszajelzést is adnak arra, ami a válaszban elhangzott. Vagyis tükröt tartanak a coachee számára az elhangzottakról.
 • Szükséges ehhez a folyamathoz az empátia, a megcoacholt személy megértése, helyzetének átérzése és az abban való érzelmi támogatás kifejezése.
 • Ehhez egy jó coach jól tud hallgatni, sőt megértve meghallgatni azt, ami Veled történik.
 • Ugyanakkor egy jó coach tudja, hogy mikor érdemes kizökkenni egy helyzetből. És akár egy gondolattal vagy kérdéssel ki is zökkent belőle, ha az a célodat már nem szolgálja.

Ezekből kiindulva valóban könnyen eshetünk abba a hibába, hogy a coaching mindenre jó. És ha a csodaszer mégsem működik?

A coaching valóban varázslatos módszer, de nem csodaszer.

Tévhitek a coachingról

 • "A coachingban majd megoldjuk." Hát régen rossz, ha igen. A saját problémáidon és életeden Te dolgozol. A coach csak segít kitalálni Neked, hogy mit mikor és hogyan próbálhatsz meg, ha akarsz. És ha az derül ki, hogy nem megy, akkor segít gondolkozni azon, hogy mi kellene ahhoz, hogy menjen. Szóval, ha coachingba kezdesz, akkor kemény munkába kezdesz egy "edzővel". Hiszen innen is ered a kifejezés, a sportból.
 • "Majd a coach megmondja." Maximum azt mondhatja meg, hogy a célodat nézve a közös coaching folyamatnak hogyan kell kinéznie. Semmi többet.
 • "A coaching olyan, mint egy baráti beszélgetés." Az nagyon jó, ha olyan oldottnak érzed magad, mint a barátaiddal. Ugyanakkor egy baráti beszélgetésben kölcsönös az odafigyelés, remélhetőleg. A coaching viszont mindig Rólad kell, hogy szóljon és egyáltalán nem a coachról.
 • "Rapid módszer az a coaching." Ja igen, van olyan verziója is. 1 vagy maximum 3 alkalommal foglalkoztok egy témával. És van olyan folyamat, ami 6 alkalmat ölel át. Ugyanakkor nem szabad úgy tekinteni erre az egészre, mint egy fájdalomcsillapítóra. Attól, hogy elmész egy coachhoz még nem múlik el minden fájdalmad, csak egy lépést már megtettél magadért. A java csak utána jön.
 • "Frappáns kérdések jönnek sorban." A coaching nem egy interjú. A kérdések okkal hangzanak el, azzal a céllal hogy segítsenek felismeréseket tenni, vagy ötleteket találni egy számodra hasznos lépéshez. A kérdések nem azért születnek, hogy a coach villogtassa a kreativitását a kérdésekben. Legegyszerűbb, leghétköznapibb kérdések is kiválóan előre tudnak mozdítani egy gondolatot.
 • A mások tény, hogy nem csak kérdésekkel dolgozik egy coach. Vagyis nem csak a kérdés segít Neked. Legalább olyan fontos a megértő csend, egy biztató mondat, egy korrekt visszajelzés, vagy egy módszertani váltás: "Lenne kedved most inkább csinálni egy gyakorlatot a témában?".
A coaching rengeteg dologban tud segíteni, de nem minden helyzetben ez a jó módszer.

Csodaszerek nem léteznek

Igyekeztem reálisan bemutatni a coachingot. Remélem, hogy ebből egyértelmű, hogy bármilyen csodás is, mégsem csodaszer.

Lehet valaki egy coach típusú vezető, aki az emberei fejlesztésében és önállóságában látja a jövőt. Ugyanakkor tudnia kell szankciókat szabni, ha az szükséges, feladatokat értékelni, kockácatos helyzetben kezébe venni az irányítást, konfliktusokat felvállalni, stb. Ezek meg nem mindig olyan "coachos" dolgok. Vagyis egy "coach típusú" vezető számára is ez csak egy eszköz, amit megfelelő körülmények között kell alkalmaznia.

Az életben vannak olyan helyzetek, amiket nem lehet csak úgy hátrahagyni és a jövő megoldásaira koncentrálni, mert igenis időt kell rájuk szánni. Mert a traumákkal, tragédiákkal kapcsolatos érzéseket komolyan fel kell dolgozni. Vannak olyan helyzetek, amiken nem lehet sietve túllépni, mert az később visszatér, megbosszulva a sietséget. És ezek a helyzetek már nem a coaching hatáskörébe tartoznak.

Van, amikor igenis vissza kell tekinteni a múltba és értékelni a történéseket vagy az elhaladt időt. És vannak olyan mélypontok, sérülések, amik felismeréséhez, feldolgozásához, elfogadásához és túllépéséhez (mert ez a teljes folyamat) nem elég 1, 3 vagy egy 6 alkalmas beszélgetés. És nem azért mert rosszak vagy betegek vagyunk, hanem mert szerencsére emberek vagyunk.

A coaching segíthet elindulni, beindítani egy folyamatot, változást.

És mi van a coachokkal?

 • Eléggé megoldásorinetáltak.
 • Tetrekészek és szeretnek aktívan tenni a céljaikért.
 • Elvégeztek egy coach képzést. Nem egy két hónaposat és nem csak elolvastak egy könyvet a cocahingról! Az csak egy tréning lehet a coaching szemléletéről és módszeréről. Legalább egy évet szántak arra, hogy elsajátítsák és gyakorolják ezt a módszert.
 • Tudják, hogy emberekkel dolgozni felelősség.
 • Folyamatosan olvasnak és tanulnak. Ők maguk is rendszeresen időt és energiát fordítanak arra, hogy fejlődjenek.
 • Kell hozzá pszichológiai háttértudás, olvasottság, de nem kell pszichológusnak lenni. Vagyis a coachok jártasak bizonyos pszichológai témákban, de nem feltétlenül pszichológusok. Tudják, hogy mik egy egészséges ember jellemzői. És ezért el kell, hogy tudják dönteni, hogy mi az a problémakör, mentális- vagy lelkiállapot, ami már nem a coaching hatásköre és legalább (szükség esetén komolyabb) pszichológusi támogatást igényel. Egy coach ezt korrekt módon kommunikálni is tudja.
 • Ugyanakkor a fenti bekezdésben benne van, hogy a pszichológusok is lehetnek coachok. Elsajátithatják ezt a módszert, szemléletmódot. Ráadásul a pszichológiának is számos megoldásorientált, jövőre irányuló módszertana van.
A coaching támogat, de játszani Te fogsz.

És sajnos a coachok sem ókori bölcsek

 • Nem tökéletesek és nem problémamentes az életük. Szerencsére, hiszen akkor nem tudnánk átérezni, hogy milyen egy döntési dilemma vagy egy nehéz főnökkel való kommunikáció.
 • Nem, nem tudunk mindent. A coaching módszertanának nem is az a lényege, hogy az élet minden területéhez értsünk. Ilyen ember nem is létezhet. Sokszor pont ezért egy külső szemlélő megfigyelései vagy kérdései segítenek abban, hogy rágyere valamire, ami ahhoz kell, hogy változtass.

Ne szegje kedved a sok félreértés és torzítás! A coaching tényleg nagyon jó dolog. Ha szeretnéd a pályád alakítani, fejleszteni magad és változásokat eszközölni mindenképpen próbáld ki. Válassz a témádhoz, cégedhez, magadhoz illő coachot, akiben megbízhatsz.

Ha további kérdések merülnek fel benned, akkor fordulj hozzánk bizalommal. Nézd meg, hogyan gondolkodunk mi a vezető- és szervezetfejlesztésről. És ha érdekel, hogy más témákat hogyán látunk mi, akkor kövess minket facebookon vagy instagramon.

Mindset For You

Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Vágjunk Bele!
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram