A munka ünnepe - Mit is jelent a munka számodra?

Hagyjuk, hogy honnan is ered a május elsejei ünnepség és hogy ma - amikor ezt a cikket írom a munka ünnepén - éppen karantén van. Nézd pusztán csak a kifejezést: a munka ünnepe. Számodra mit jelent? És valóban szoktál ünnepelni valamit, a szó hagyományos értelmében (mint születésnap vagy névnap esetén), vagy csak kimész az aktuális rendezvényre?

Összeállítottam egy kis önismereti útmutatót. Gondold végig az alábbiakat és vizsgáld meg milyen is a Te munkához való viszonyod. Lehet ez befelé fókuszálás és akár le is írhatod a válaszokat, de beszélgethetsz is róla mással.

Előtte, ha kíváncsi vagy milyen az én viszonyom a munkához ma, a munka ünnepén...

Én nagyon szeretek dolgozni, viszonylag könnyen találok magamnak olyan tevékenységet, ami örömet okoz. Már gyerekkoromban fontos téma volt a munka, mert a szüleim sokáig olyan munkát végeztek, amit nem szerettek. Így mindig azzal példálóztak, hogy azért kell valamit megtanulni vagy megcsinálni, hogy mi később olyan munkát végezhessünk, amit igazán szeretünk. Felnőttként rájöttem, hogy azért árnyaltabb a kép, de az útmutatás jó volt. Szerencsére, mára már Ők is olyan munkát végeznek, amit szeretnek is.

A munkájuk mellett mezőgazdasággal foglalkoztak Ők és a család szinte minden ága. Így kiskorunktól mi is ott voltunk a földeken, aztán már dolgoztunk is és jelképesen pénzt is kaptunk érte. Igazából nem volt választásunk, termelni kellett. Nagyon utáltam, de visszaemlékezve mégis olyan sokat adott a közösségben végzett fizikai munka. Kitartásra nevelt, láttam mi kell ahhoz, hogy egy kis csoport hatékonyan és lelkesen dolgozzon egész nap, sok történetet hallottam az idősebbektől. Emlékszem egy-egy piszkos földi munkával töltött nap után milyen lelkesen vettem elő valami könyvet, hogy tanuljak, "mert én ezt nem fogom csinálni." Végül rájöttem, hogy nem megtermelni, hanem eladni volt az igazán kemény munka. Később mindig izgatott voltam, amikor a TSZ irodán dolgozó Nagymamám magával vitt. Az irodai munka olyan csábító volt.

Végül olyan szakmát választottam, amit igazán szeretek. Sok kihívást, lehetőséget, tanulnivalót látok még magam előtt. Az is lehet, hogy pár év múlva teljesen mással fogok foglalkozni. Ma viszont azt ünneplem, hogy olyan munkát végezhetek, ami önazonos.

Törekszem rá, hogy munkámmal pozitív hatással legyek másokra. Erre most elsőszámú példa a lányunk, akinek már 2,5 évesen megdöbbentő kép él a fejében a munkáról. Hiába, mi sokat voltunk korábban is home office-ban. Gyakran játszik olyat, hogy dolgozni megy, felveszi a táskáját és a mágneses rajzoló táblát (ez a laptop-ja) majd azt mondja: "Most be kell jelentkeznem egy hívásba a bácsikhoz. Légy egy kis türelemmel, kérlek Anya". Pedig komolyan mondom én csak akkor dolgozom mellette, ha alszik. És arra a kérdésre, hogy mit fogsz dolgozni azt mondja: "Lesz egy szép, igazi laptopom és megírok rajta minden fontos dolgot." Hát úgy legyen.

Az eredet

 • Milyen volt az első munkaélményed?

Segítettél a háztartásban vagy a családi vállalkozásban kaptál feladatot. Kaptál a kertben, varrogattál anyukád mellett, írhattál valamit az írógépen, bármi… Pozitív élmény volt, büszke voltál magadra vagy inkább azt sikerült meghatározni, hogy „Te aztán ezt nem fogod csinálni.” Mit tanultál ezekből a feladatokból? Kitartást, türelmet…

 • Hogyan dolgoztak a szüleid? Mi tetszett és mi nem ebben?
 • Mit jelentett neked gyereként a munka?
 • És milyen élmény volt a Te első hivatalos munkád?

Mit csináltál? Meddig? Mit tanultál belőle? Milyen hatással volt ez a jelenlegi munkához való viszonyodra?

Itt tartasz most

 • Milyen munkát végzel most? Szereted?

1-10-ig jelölve, ahol 1-es az egyáltalán nem és 10-es az imádom? Mi kellene ahhoz, hogy 1 értékkel jobban szeresd?

 • Milyen jellegű a munkád, ahhoz képest, amit gyermekként láttál és miben tér el?
 • Mit tartasz most munkának? Ami munkahelyi, ami önálló kezdeményezés, háztartás, stb.
 • Mire vagy a legbüszkébb a munkádban?
 • Mi az, amit ünnepelhetsz a mindennapi munkádban?
 • Mi a Te munkád gyümölcse?

Jövő és vízió: A munka ünnepe a következő éveidben?

 • Mit szeretnél jövő ilyenkor ünnepelni a munkán? Mi kell ehhez?
 • Milyennek képzeled az ideális munkát 5 év múlva?
 • És 10 év múlva?
 • Hogy képzeled az idősebb éveid? Mit fogsz akkor ünnepelni a munka ünnepén?
 • Képzeld el magad 30 év múlva! Kikre gyakoroltál hatást a munkavégzéseddel? Milyen volt ez a hatás? Milyen munkavégzéssel kapcsolatos képet hagytál hátra?

Extra kérdések szülőknek

 • Mit lát a gyermeked, mi az a munka?

Mit mutatsz meg neki? Mit beszéltek meg abból, amit csinálsz?

Van, amibe már be tudod vonni? Vagy be tudod magaddal vinni? És szoktad? Hm…

 • Tudjátok együtt ünnepelni a munkát és amit az ad Nektek?

Mi kell ahhoz, hogy tudjátok?

Tud a sikereidről? A gyermekkori tapasztalataidról vagy a korábbi munkáidról? Tudnál neki mesélni erről?

 • Kérdezd meg, hogy mi tetszik neki abból, amit lát és mi nem?
 • Mi érdekli? Milyen munkákat képzel el magának (még ha hetente változik is). Mi az oka annak, hogy éppen az tetszik neki?

Igyekezz megérteni és tartsd tiszteletben. Az első számú példa Te vagy. Ne elkerülni akarjon majd valamit, hanem válni valamivé.

Ha a karrierről, munkáról olvasnál még, akkor ajánlom egy korábbi cikkkem: Valamivé válni: karrier buktatók nélkül.

Mindset For You

Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Vágjunk Bele!
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram