Reziliencia a munkahelyen-Így növeld az ellenállóképességed!

Milyen pszichológiai tényező lehet hasznos és érdekes mindenki számára? Ahogy elkezdtünk ezen a kérdésen gondolkodni, hamar megszületett a válasz. Egy olyan kompetencia lett a válaszunk a kérdésre, amelyet tudatosan vagy sem, de valamilyen módon szinte mindenki aktivált már: ez a reziliencia.

A reziliencia életünk minden területén megjelenik. Így fontos összetevője annak is, hogy a munkahelyen sikeresek és hatékonyak legyünk. Cikkünk bemutatja azt, hogy milyen összetevőkből áll a reziliencia és hogyan tudod a mentális állóképességedet növelni a munkahelyen.

Mit is nevezünk rezilienciának?

Mindannyiunknak van olyan ismerőse, vagy talán te magad vagy az, aki látszólag minden akadályt könnyen vesz. Vagyis csodával határos dolognak tartjuk, hogy számtalan szerepkörben mozog, mégis, ha beszélgetünk vele sosem fáradt. Szán időt saját magára és környezetére is. Mi lehet a titka? Nem, nem az, hogy ő annyira szerencsés, hogy soha nem ütközik akadályokba, nehézségekbe. Valószínű, hogy reziliencia szintje magasabb.

Nagy Nóra előadásása még több tényt és gyakorlatot tartalmaz a reziliencia témában

Számos definíció született a mentális ellenállóképességről. Egyik ezek közül a következő:

"A fogalom olyan megújuló képességet jelent, amelynek köszönhetően a pszichés működést érő sokkhatás, trauma következtében a személyiség károsodás nélkül képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és a személyiség egészséges működése hosszú távon is megmarad."

Mindegyik definíció kiemeli a következőket is. A magasabb reziliencia szinttel rendelkezők:

 • váratlan akadályokkal való megbirkózás képessége hatékonyabb.
 • megújuló képesség jobb. Könnyebben építenek be új ismereteket.
 • könnyebben alkalmazkodnak a hétköznapokban a megváltozott helyzetekhez.
 • tanulási képessége aktívabb.

A 21. század lefontosabb képesége

Tévhit, hogy a reziliencia egy új kompetencia, illetve az, hogy nem fejleszthető. A mentális állóképességet fél évszázada tudományosan is kutatják. A pandémia alatt nagyobb fókuszba került, hiszen kénytelenek voltunk ezt a képességünket jobban használni. Tény, hogy több faktorból álló képesség, ami mindenkinél más szinten áll. És ami a legfontosabb tulajdonsága, hogy mindenkinél fejleszthető.

A reziliencia magában foglalja a váratlan akadályokkal való hatékony megbirkózást, az aktív tanulás képességét és az alkalmazkodást megváltozott körülményekhez.

A 7 rezilienciafaktor

Mint már említettük több faktorból álló képesség a reziliencia. Íme ez a 7 tényező:

 • Megbékélés a múlttal, és érzelmi stabilitás
 • Realista optimizmus
 • Problémamegoldó képesség
 • Képességek kamatoztatása
 • Önfegyelem
 • Tudatosság és szenvedély
 • Egészséges kapcsolatok

Te mit tapasztalsz a saját munkahelyeden?

Gondold át, hogy az eddigi és a következő pontok a te munkahelyeden, szervezetedben hogyan vannak jelen. Ugyanis az alábbiak tényezőkkel tudod serkenteni vezetőként és munkavállalóként is a reziliens viselkedés:

 • Optimizmus - Az optimizmus, nem az állandó örömöt, problémák tagadását jelenti. Hanem azt, hogy mit és hogyan tudunk megoldani és nem a problémán rágódni.
 • Kölcsönös segítségnyújtás - Ez azoknak is segít, akik segítséget adnak, ezzel az énhatékonyság érzésük nekik is nő.
 • Támogató kapcsolat - A munkahelyi jó munkakapcsolatban érzelmi biztonságunk fokozódik. Ehhez nem szükséges baráti kapcsolatokat kialakítani, viszont ellenséges, feszültséggel teli környezet több aspektusból rontja a hatékonyságot.
 • Mentorok és coachok kijelölése - A támogatás megvalósulása szakmai oldalról is fontos. Így a bizonytalanság elkerülhető, hamarabb feltárható. Egy új munkavállaló esetében ez a funkció elengedhetetlen.
 • On the job tréningek - Élesben, valós helyzetben coachok és mentorok segítségével hagyjuk, hogy a munkavállaló elvégezze az adott feladatot. Könnyebb reflektálni a helyes és kevésbé helyes mozzanatokra. Valós munkavégzésre tudunk visszajelzést adni.
 • Félelmekkel való szembenézés - Vagyis tudjuk a határainkat, kezeljük azokat helyén. Próbáljuk tudatosítani, hogy mi lehet a félelem oka, valóban képtelen vagyok rá? Milyen külső és belső tényező lenne szükséges számomra, hogy sikert érezzek?
 • Reális és valós célok felállítása - Fontos, hogy a szervezet és a munkakör is reális célokat állítson fel a munkavállaló felé.
 • Értékek kommunikálása- Keretet és stabilitást biztosít, nemcsak az, hogy kommunikáljuk az értékeket, hanem az is, ha azonosulunk velük.

Gyakoroljuk a reziliencia növelését a munkahelyen!

A következő módszerek hozzásegíthetnek a mentális állóképesség növeléséhez:

Válts nézőpontot gyakrabban! Nehéz helyzetben más szemszögből is nézz a dolgokra, ez kimozdít, új perspektívát nyújt. Könnyűnek hangzik? Valójában sok gyakorlás kell hozzá, hogy agyunk átkapcsoljon. Folyamatosan tegyél fel magadnak kérdéseket az adott problémával kapcsolatban. Hogyan van még lehetőségem megoldani a helyzetet? Kitől insprrálódhatok?

Csoportosítsd a kognitív terhelést! Tematizálj információkat. Adj keretet és teret annak, hogy mikor mivel foglalkozol. Így kevésbé válsz kognitív szinten leterheltté. Például jelölj ki ügyfélkommunikációs idősávokat, vagy csak olyan napokat, amikor adminisztrációt végzel.

Tarts szüneteket! 90-120 percenként érdemes mozogni. Nem hiába vannak iskolás éveink alatt is szünetek. Ezt hamar elfelejtjük, amikor munkába állunk.

Gyakorold az éberséget! Bármilyen relaxációs gyakorlatot rendszeresíts a mindennapokban:, Például állj fel pár percre, sétálj egy ablakhoz és gondold végig, hogy milyen érzések vannak jelenleg benned.

Érzékenyítés: Mozogj a komfortzónádon kívül. Kezdd kis dolgokkal, ezek nem blokkolnak le, viszont új helyzetekbe kényszerítenek.

Hogyan gyakorolhatsz még?

A következő gyakorlatok fókuszba állítják azokat a képességeidet, amelyek egy-egy helyzetben a megküzdésed segítették bizonyos szituációkban. Ez a gyakorlat is időigényes, mentálisan fárasztó folyamat. Viszont nagyon jó összefoglalót biztosít, hogy önmagad működésére fókuszálj.

Oszd fel a múltad 4 egyenlő részre. Mindegyik részhez írj-2-2 sikertörténetet. Gondold át, hogy melyik az az 5-7 képesség, amiket a sikerre vezető úton alkalmazol. Már ez is tanulságos önmagában. De itt ne állj meg! Próbálj meg összegyűjteni személyes kríziseket mindegyik periódushoz. Ha ezeket is felidézted gondold át, hogy mégis mit tanultál még ezekben a nehéz helyzetekben is. Így tanulságokat tudsz levonni a krízishelyzetekből.

Vezetőként mutass példát és legyél tudatos a reziliencia témakörében! A következő technikákat könnyen alkalmazhatod:

 • Energia hőmérő: Kérdezz rá a heti meetingek alkalmával, hogy kinek milyen az energia szintje. Itt már könnyen megláthatod, hogy kire kell több figyelmet fordítani.
 • Egy-egy projektnél kérdezz rá arra, hogy hogyan érzik magukat a részvevők. Ne a feladatra fókuszáljanak, hanem a saját érzéseikre.

Te hogy csinálod?

Többször foglalkoztunk már mi is reziliencia témájával, előző cikkünket itt olvashatod és a jövőben is biztos, hogy visszatérünk még hozzá.

Te hogyan látod, számodra milyen módszer hasznos, hogy mentálisan megerősítsd ellenálló képességed?

Jelenlegi cikkünk fő forrását Paul Ch. Donders: Reziliencia-Hogyan fejlesszük lelki ellenállóképességünket, és előzzük meg a kiégést? című könyve adta.

Mindset For You

Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Vágjunk Bele!
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram