Közzétéve: 2020.01.18.

Írta: Bakó Panna

Robotot, birkát, bohócot keresek- Avagy, hogyan ne írj álláshirdetést

5 perc olvasási idő

Egy jól megfogalmazott és a megfelelő helyen közzétett hirdetés hamar bevonzza a legideálisabb kompetenciákkal bíró jelölte(ke)t. Akár kkv-nál, akár multinál dolgozol van néhány dolog, amelyre ugyanúgy oda kell figyelned. Mennyivel jobb és könnyebb több ígéretes jelölt közül választani, mint a nem megfelelőket meghallgatni. Egy álláshirdetés megírása nem varázslat. Kell rá felkészülési idő és utánajárás, de nem kell hozzá marketing vagy HR szakembernek lenned.

Ciki, cuki és gagyi

Ugye te sem szeretnéd, ha a potenciális jelentkezőidből a hirdetésed kínos érzéseket váltanának ki? Cukira, cikire vagy gagyira sikerült a hirdetés a visszajelzések alapján? Szánj a hirdetésre időt! Íme néhány egyszerű, de lényeges információ, amellyekkel hatékonyabb lehetsz.

A hirdető cégről rövid és lényegre törő információ, számokkal tarkítva.

 • Tehát az, hogy mi a cég profilja legyen egyértelmű. A számos nemzetközi díjjal rendelkező helyett inkább írd le, hogy mik ezek a díjak. Vagy a legmodernebb technológiát használó sem egyértelmű. Számokkal dolgozni kifizetődő, hiszen ezek megragadják a jelentkező figyelmét. A te döntésed, hogy ezt mennyire tünteted fel. Ha feltünteted akkor ne a honlapról kimásolt szöveg legyen. Pozíciótól is függ, néha elegendő egy link, amelyik átirányít a weboldalra.

Kit keresek? A jelöltről írt elvárások, előnyt jelent rész.

 • Határozd meg konkrétan az elvárásaidat az álláshirdetés megírása előtt. Melyek azok a kompetenciák amelyek fejleszthetők és mik azok amik nem. Ezekkel légy tisztában már az álláshirdetés megíráskor is.
 • 3-4 év releváns szakmai tapasztalat hasonló területen – Ez mit takar pontosan? Konkretizáljuk azt, hogy mi minősül relevánsnak és hasonló területnek. Nem baj, ha ez 2-3 mondatba fér bele.
 • Végzettség: felsőfokú – Szükséges-e egyáltalán külön feltüntetned? Nyilván vannak munkakörök, amelyeknél ez alap elvárás. Ha igen, akkor kérd be az ezt igazoló dokumentumot.
- Mindset For You
A jelentkező ismerjen magára már az álláshirdetésben is!
 • Az ideális jelölt csapatjátékos – Miért fontos ez? Inkább írd azt, hogy a munkavégzés 3-4 fős csapatban történik,  tehát elengedhetetlen a folyamatos kommunikáció és együttműködés.
 • Az ideális jelölt képes az önálló precíz munkavégzésre – Miért önálló? Döntéseket ő hozza meg? Vagy egyedül ül az irodában? Nagyon nem mindegy.

Mit adsz? A munkakörről és a juttatásokról.

 • Mit takar a munkakör. Ha már itt tisztán, pontosan leírod sokkal könnyebb a jelentkezőnek is tisztán látnia. Például a hangzatos pozícióneveket fejtsd ki!
 • Kapcsolattartás a megrendelőkkel Ha nem titkos írjuk le, hogy kik ők. Könnyebb, nehezebb velük kommunikálni? Mit kell tudni róluk?
 • Adminisztratív feladatok– A munkaidő hány százalékában? Mennyire monoton?
- Mindset For You
Számodra mi kelti fel a figyelmet egy álláshirdetésben?
 • Nincs információ a bérről – Írd le pontosan a bért vagy a bérsávot. Így a jelentkező reálisan be tudja pozícionálni a betölteni kívánt munkakörrel járó fizetséget. Miért jobb egy bérsáv? Ha van mozgástér a fizetésben, adhatunk többet, vagy kevesebbet.
 • Munkavégzés helye és ideje: Budapest– Írd le a pontos a helyet, illetve a munkaidő kereteit! Ha esetleg van lehetőség rugalmas munkaidőre, ezt is fejtsd ki. Például home office, heti hány alkalommal?

Hatékonyan, tudatosan

Érdemes a jelölteknek egy rövid szakmai tesztet és/vagy telefonos előszűrőt biztosítani a személyes találkozó előtt, hogy valóban olyanokra szánd rá az időt, akik akarják az állást. Nem a hangzatos körmondatok csábítanak senkit arra, hogy egy álláshirdetésre jelentkezzen, még egy Y generációst sem. Hanem a konkrét és valós adatok. Valószínű, hogy te nem robotot, birkát vagy bohócot keresel…

- Mindset For You
Ha az adott célcsoport számára vonzó, bátran alkalmazz kreatív megoldásokat is az álláshirdetésekhez!

Lényeges tehát, hogy tudatosan tervezd az álláshirdetést is! Számos kiadvány segít, hogy átgondoltan a megfelelő embert érje el a hirdetésed. Érdekes ötleteket találsz például itt.

Ha úgy érzed, hogy fejlődnél a HR-es témákban, feladatokban fordulj hozzánk bizalommal.

Hasonló cikkeink

HR alapok, amelyekre építhetsz- avagy funkciók a HR-hez

HR alapok, amelyekre építhetsz- avagy funkciók a HR-hez

HR osztály. Valószínű, hogy neked is él egy kép a fejedben róla. Vannak olyan munkakörök, amelyek napi kapcsolatban vannak a HR osztállyal és akadnak olyanok, ahol csak a ki- és belépéskor találkozik a HR-es kolléga a munkatárssal. Sokszor téves kép él a fejekben, túl...

Nem azért kell HR, hogy ne kelljen az emberekkel bajlódni

Nem azért kell HR, hogy ne kelljen az emberekkel bajlódni

A HR-es - legyen az bármilyen feladatokkal megbízva - nem arra való, hogy helyetted az emberekkel foglalkozzon. Melletted, Neked segítve, a Te céljaid támogatva, segít az embereiddel kapcsolatban, hogy céged sikeresebb legyen. De ha TE vezető vagy nem fogja - és...

Üdvözöllek új Munkavállaló, én vagyok az új Munkahely!

Üdvözöllek új Munkavállaló, én vagyok az új Munkahely!

Szeptember az ősz, az iskolakezdés kezdete. Vége a szabadságoknak, leállásoknak, újra teljes gőzre kapcsol a munkahely (jelen esetben a munkáltatót és az új kolléga felvételével és eligazításával foglalkozó kollégákat is ide értem) és a munkavállaló is. Sokak ekkor...