4Y

Közzétéve: 2019.09.02.

Írta: Nagy Nóra

Az allergia, a munka és én. Hogyan működjünk együtt?

9 perc olvasási idő
allergia és munka

Múlt héten egy számomra kedves, és szakértő (újságíró, coach) kollégámtól azt a visszajelzést kaptam, hogy jelenítsek meg több érzést a cikkekben, írjak többet személyes hangvételű témában. Nos, ha személyes hangvétel, érzelmek és a munka világa összefüggéseit nézem, akkor úgy érzem írnom kell arról, hogy milyen ha az allergia az úr. Avagy milyen allergiásan dolgozni. Persze nem a munkára vagyok allergiás, hanem a virágzó növényekre.

- Mindset For You
Hogyan lehetne hatákonyan működni allergia idején?

A pollen mennyiségben csúcsokat döntögető Debrecenben az allergia szezon közepén alkotok, gyereket nevelek, élek. 2014 óta vagyok allergiás, azóta minden évben változó, de egyre fokozódó intenzitással jelennek meg a tüneteim (orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés, bőrviszketés, meg a többi). A Párom is allergiás és Ő is elég sokat dolgozik (egy multinacionális vállalatnál vezető). Szóval most saját megélések következnek.

Egy nap az allergiával

Azon már régen túl vagyunk, hogy szedjünk-e gyógyszert, mert gyógyszer nélkül gyakorlatilag 3 összefüggő mondatot nem tudunk elmondani köhögés vagy tüsszögés nélkül. Van itthon szemcsepp és spray is. Alternatív módszerekkel is próbálkoztunk, de eddig még maradt az együttélés: mi és az allergia. Na, de nézzük a napunkat munka szempontjából.

- Mindset For You
Mindennel próbálkozunk az allergia ellen.
 • Kezdjük úgy, hogy nem bírjuk elkezdeni a napot. Hiába este veszed be a gyógyszert – mert ugye álmosít-, attól még reggel is kómás vagy tőle. Dupla annyi idő alatt készülsz el, mint általában. Úgy nézed a kávéfőzőt, mint valami oltárt.
 • Elvileg korábban kelnék, mint a gyerekünk, hogy elkészüljünk és még némi kis írásra, e-mailezésre is jusson idő. De mivel a kómából magunkhoz térni elég lassan tudunk, már ébren is van a pindúr. Szóval a reggeli munkával már mínuszban vagyunk.
 • A kávé persze nem hozza a várt csodát, így dupla annyit iszok belőle. A fitt érzés még sem ér utol.
- Mindset For You
A gyógyszer és egyéb készítmények mellett is kihívás minden nap az allergiával.
 • Természetesen zsebkendő nélkül nem indulhatunk el sehova. Mert habár a gyógyszernek van hatása, attól még elég sokat kell fújni az orrunkat. Így a zsebkendő rangsorban elől van minden bevásárlásnál.
 • Vonszolom magam, mintha nem is önmagam volnék. Minden rutin dologra koncentrálni kell, mert minden nehezemre esik.
  Lehet, hogy jobb lenne bezárkózni és klímázni, de igazából attól is tüsszögök és arra gyógyszerem sincs. Szóval nem kapcsolok.
- Mindset For You
Az allergia miatt nyáron is úgy használjuk a zsepiket, mint egy téli megfázáskor.
 • Fogynak a kávék, hátha hatna. Koffeinmentest is iszok csak a placebo hatás miatt. Megpróbálok gépelni, de csak húzódik össze a szemem. Két hét alatt készül el, ami máskor maximum két nap. Kedvem sincs, pedig sajátok a témák és érdekesek a feladatok.
 • A Párom ugyanezeket mondja el. Kiegészíti azzal, hogy érzi nehezebb az emberekkel bánnia, több energia egy-egy megbeszélést, telefonos konferenciát végigülni és még konstruktívnak is lenni.

Zsebkendő szünet…na szóval allergia

 • Este úgy, mint a zombik készítünk valami vacsit. Megbeszéljük, hogy mi az, amit ma sem volt erőnk, időnk, kedvünk befejezni. Pedig elég kitartóak vagyunk, a környezetünk is erről ismer minket.
 • Aztán allergia gyógyszer és visszük aludni a gyermeket. Mire elalszik már úgy sem tudunk semmit csinálni, mert beüt a gyógyszer. Így marad benne a szárítóban és a mosógépben is a ruha, majd reggel…
 • Olyan is van persze, hogy nem alszunk. Én például gyakran felébredek. Kómás vagyok és álmos, de az orrom annyira viszket, hogy nem tudok aludni.
 • Reggel meg kezdődik előröl vagy inkább folytatódik.
- Mindset For You
Az allergia okozta fáradtság miatt több kávét iszom.

Te, aki még szintén allergiásan dolgozol:

 • Bemegyek a bankba és látom, hogy Te is ezzel küzdesz. Ott van a monitorod mellett a zsepi. Koncentrálsz, hogy biztosan minden papír meglegyen és megfelelően tudj tájékoztatni. Délután egy óra és már karikás a szemed. Készen vagy.
 • Vezetned kell egész reggel, aztán egy fontos prezentációt tartasz. Mindössze 15 perc az egész. De már az arra való felkészülés is elviszi egy fél napos energiádat, hogy hogyan ne tüsszögd végig. Vakarózni meg aztán tényleg nem illik annyi ember előtt.
 • Persze, hogy most nem tudsz kirobbanó örömmel fogadni egy új projektet, amivel a főnök délután megjutalmaz! A rutin feladatok is pont eléggé nehezen mennek ezekben a napokban.
 • Open office (egyterű iroda). Folyamatosan tüsszögsz, Te és még három társad. Tök ciki, mert látod, hogy néhány embert már nagyon zavar, hogy valahol valaki mindig az orrát fújja. Nekik is nehéz így koncentrálni, nem csak Nektek.

Nyűglődés ez az időszak. És én ettől már alapból dühös vagyok. Mert alapelve az életemnek, hogy ne egy túlélés, vagy szenvedés legyen. Úgy érzem, hogy pazarlás ha időszakokat csak túlélünk. Én megélni, élni, élvezni szeretem az életet, a munkát, a játszóterezést a gyerekemmel. Szeretem a dinnyét és néha egy-egy pohár bort, de ezek fokozzák a tüneteket! Kiakaszt, hogy minden évben vannak napok, amiket csak úgy túlélek, mert allergiás vagyok.

- Mindset For You
Az allergia okozta kellemetlenségek nem engedik teljesen élvezni az életet.

Mit is tegyünk allergia idején?

Nincs kutatásra, tanulmányokra alapozott receptem azzal kapcsolatban, hogy hogyan maradjunk hatékonyak és sikeresek a hétköznapokban az allergiaszezonban. Viszont szervezetfejlesztőként, coachként összeszedtem néhány tippet, amit megtehettek magatokért.

Kedves Munkatárs (allergia sorstárs)!

 • Légy magaddal türelmes! Ami most nem megy és nem sürgős, az könnyebben fog menni egy hónap múlva. Ez van.
 • Szeresd magad! Lehet, hogy nem is baj, ha egy kicsit többet alszol, több folyadékot iszol, kevesebbet görnyedsz a gép előtt. (Amennyire ez megengedhető).
 • Időzítsd a szabadságot az allergiás szezonra. Ha megteheted, akkor utazz a tengerhez vagy a tiszta levegőjű hegyekbe. Ott kevésbé intenzívek a tünetek.
 • Kommunikáld, hogy mi van! Nem kell sajnáltatni magad, dehogy. De asszertíven azért jelezheted, hogy “ez van főnök”. Hiszen jobb, ha Ő is tudja. Úgysem valószínű, hogy ebben az időszakban fogod megváltani a világot.
 • Ne mostanra tűz ki olyan célokat és feladatokat, amik egyébként is nagy odaadást kívánnak. Feleslegesen ne kínozd magad. Teljesítménycsúcsokat nem ilyenkor döntünk.
 • Allergiás tünetek, például szemszárazság a rosszul beállított légkonditól is lehet (pláne kontaktlencsét viselőknél). Teszteld, hogy Neked légkondival vagy nélküle jobb. Majd jelezd a vezetődnek és munkatársaidnak. Cserélj a helyed egy optimálisabbra, ha lehet.
- Mindset For You
A munkahelyi egészségről szóló programokon az allergia is lehet téma.

Kedves Vezetők!

Allergiásak vagytok vagy sem, ez a Ti témátok is, mert a munkatársak teljesítményét befolyásolja.

 • Ha jelzi egy munkatárs, hogy akadályozó tényezővel küzd a munkában, akkor arra figyelj oda! És amennyire az üzlet engedi légy megértő, kérlek. Mert az allergia igenis sokszor akadályoz és lassít.
 • Van egészségprogram/-nap nálatok is? Ha igen, akkor foglalkozzatok az allergiával is. Beszéljetek róla, hívjatok szakértőket, aki esetleg tud tippeket adni. Hátha nálatok valami jó gyakorlat alakulna ki erre az időszakra az érintett kollégáknak.

Köszönöm, hogy kiírhattam magamból ezeket!

Hasonló cikkeink

Hurrá év vége?!-Avagy hogyan zárunk egy különös évet

Hurrá év vége?!-Avagy hogyan zárunk egy különös évet

Úgy gondolom, hogy 2020-at nem kell bemutatni munka szempontjából. Azt, hogy mennyire hirtelen, milyen változásokhoz kellett adaptálódni, hogyan alakulnak át munkakörök és milyen az állást keresők tapasztalata ebben a cikkben nem taglalom. Tragikus és egyben...

Hobbi: válassz tudatosan és fejleszd a kompetenciáid

Hobbi: válassz tudatosan és fejleszd a kompetenciáid

Van, amit egyszerűen csak jó csinálni, mert kikapcsol és feltölt. Vannak hobbik, amik passzolnak a személyiségedhez és vannak, amik nem. Természetes. Ugyanakkor tudatosan is választhatsz a lehetőségek között, annak megfelelően, hogy éppen mi használna Neked a...

Home Office Való Világ 2020 2. rész

Home Office Való Világ 2020 2. rész

A kényszerű home office-ról általatok írt vagy mondott gondolatok második részét olvashatjátok. Március elején indítottuk el a felhívást, amelyben az volt a cél, hogy a sok hivatalos tanács mellett Ti is elmondhassátok, hogy milyen is a home office való világ...