Közzétéve: 2020.11.17.

Írta: Nagy Nóra

Türelem az egy helyben topogás időszakában. Hogyan?

4 perc olvasási idő
türelem

Csináljuk már! Haladni akarok!

Engedjetek oda!

Már megint mire várjak?

Hát ez nem igaz!

Jellemző mondatok, ha türelmetlen vagy magaddal. Korlátozottság időszakában különösen nehéz dolog a türelem, pláne, ha valaki teljesítményorientált típus. Feszültség, düh majd csalódás, esetleg végül az elkeseredés érzése önt el, ha nem tudod azt a mennyiségű teendőt ellátni, azt a tempót diktálni, vagy egyszerűen csak azt csinálni, amit akarsz. Ismerős?

Munkában, magánéletben, családi vagy egyéb szerepeidben egyaránt előfordulhat ez az érzés. Sőt, az is megtörténhet, hogy összeségében azt érzed az életeddel kapcsolatban, hogy nem haladsz. De mit tehetsz a türelemért?

Türelem – Pontosan mivel is foglalkozzak?

Önismeret

Lassan már klisé, de az önismeret tényleg segít. Kell, hogy időben felismerd és kezeld a türelmetlenséged. Van mondjuk olyan helyzet, amikor türelmes tudsz lenni? Milyen helyzetekben? És az milyen érzés? És mi a különbség azokban a helyzetben, amikor türelmetlen vagy? Miket vált ki benned a türelmetlenség, mire késztet?

Racionalitás vs. érzés

Írd össze mit teszel, milyen eredménnyel, mennyi ráfordított idővel. Valóban kevés? Ha megnézed, hogy mennyi mindent értél el, csináltál meg az csak Neked kevés vagy másoknak is? Mit mondanak mások? Nyugodtan kérj visszajelzést. Ez a racionalitás segíthet.

Ugyanakkor van, hogy bármennyire is tudod a fenti válaszokat, nem önt el az elégedettség és a türelem. Sok oka lehet. Például környezeti tényezők, egészségügyi helyzet, belső céljaid, terveid. Vagy nagyon gyakran a teljesítménycentrikus gyermekkori minta: soha semmi nem volt elég jó, vagy a jó az alapdolog volt és mindig a hiányosságokra, a fejlesztendő dolgokra koncentráltatok. Ezekkel az érzésekkel lesz a legnehezebb megküzdeni. Újra és újra tudatosítanod kell az eredményeidet. Napi szinten a legapróbbakat is. Keress olyan közeget, ahol pozitív visszajelzést és dicséretet kapsz. Ez sem lesz könnyű, hiszen alapból nem ezekhez az emberekhez húzol. Kezd el jutalmazni magad.

Mások akadályoznak vagy én magam?

Az sem mindegy, hogy ha türelmetlen vagy akkor kit is hibáztatsz: konkrét személyt, körülményeket vagy éppen magad. Minden esetben számít, hogy igazi-e a bűnbak. Valóban akadályozó tényezőről van szó, vagy csak “ráfogod”? És ha ráfogod akkor, mi az oka, hogy erre szükséged van?

Melyik akadályozó tényező hárítható el leghamarabb és hogyan? Mit fogsz megtenni? És utána melyik akadályt tudod elhárítani?

Ha magad hibáztatod, akkor kanyarodj vissza a Racionalitás vs. érzés ponthoz.

Ha magad akadályozod: Mitől tartasz? Mivel járna az, ha mégis haladni tudnál?

Nem kell, hogy mindig rózsát teremjen, csak legyen

Néhány apró trükk konkrét helyzetekre, mélyebb önismeret nélkül. Ezek a gyökérokokat nem fogják megszüntetni, de a tüneteket enyhíthetik.

1. A legkisebb is számít

Tedd fel magadnak a kérdést: “Hogyan tudok most egy aprócska lépéssel továbbhaladni?”. Majd örülj ennek a legkisebb eredménynek is. Hiszen legalább ezt megtehetted. Lehet, hogy most nem minden megvalósítható, várni kell, de az apró cselekedetek előrevisznek és azt az érzést keltik, hogy Te mindent megtettél, amit tudtál.

2. Figyelemelterelés

Ha tényleg arra a következtetésre jutsz, hogy várnod kell, akkor tűz ki valami alternatív célt magadnak. “Amíg nem csinálhatom azt, amit szeretnék, addig csinálok helyette mást.” Nem kell óriási dolgokra gondolni, de pont annyira legyen elérhető és energiát igénylő a cél, hogy lekössön. Lehet ez sport, tanulás vagy önismeret is. 🙂

3. Feladatom a türelem

Teljesen meg van kötve a kezed, most nem tudsz mit tenni? Keretezd át: most az a feladatod, hogy megtanulj türelmes lenni.

Mi esne jól? Hogyan tudok mentálisan és fizikailag még jobban törődni magammal? Mi a legjobb ebben a nehéz helyzetben? Miből veszem majd észre, hogy kicsit már jobban érzem magam?

Nem kell, hogy mindig meglegyen az eredménye a türelemnek, de azért a legtöbbször lesz. Másnem az, hogy nem őrülsz bele a helyzetben. És persze a másik a véglet is létező jelenség: amikor már nem érdemes türelmesnek lenni, igenis mozdulni, tenni kell.

Ha tetszett a cikk, akkor lehet hogy ez is tetszeni fog. Kövess minket valamelyik közösség oldalon – például instán vagy facebook-on – és kérdezz tőlünk bátran.

Online konzultációt az alábbi linkre kattintva bármelyik elérhetőségen kérhetsz.

Hasonló cikkeink

A láthatóság 5 alapja – légy az irodán kívül vagy belül

A láthatóság 5 alapja – légy az irodán kívül vagy belül

A munkahelyi láthatóság (visibility) vagy éppen a láthatatlanság kérdése a karrier és sikerek szempontjából eddig is fontos volt. Azáltal viszont, hogy több helyről dolgoztok - home office volt/van/lesz - még inkább érdekes kérdés lett, hogy hogyan tedd magad és...

A munka ünnepe – Mit is jelent a munka számodra?

A munka ünnepe – Mit is jelent a munka számodra?

Hagyjuk, hogy honnan is ered a május elsejei ünnepség és hogy ma - amikor ezt a cikket írom a munka ünnepén - éppen karantén van. Nézd pusztán csak a kifejezést: a munka ünnepe. Számodra mit jelent? És valóban szoktál ünnepelni valamit, a szó hagyományos értelmében...

Bölcsek és csodaszerek – coaching tények és tévhitek

Bölcsek és csodaszerek – coaching tények és tévhitek

Sok a coach és a "coachos" dolog. Ez zavart és sok kérdést generál a fejekben. Van aki coach szemléletben akarja vezetni az embereit és van, aki az egész életét. Van, aki minden problémára megoldást lát a coaching eszköztárában és legfőbb bizalmasnak keres egy...