Közzétéve: 2019.10.23.

Írta: Bakó Panna

HR alapok, amelyekre építhetsz- avagy funkciók a HR-hez

7 perc olvasási idő
hr funkciók

HR osztály. Valószínű, hogy neked is él egy kép a fejedben róla. Vannak olyan munkakörök, amelyek napi kapcsolatban vannak a HR osztállyal és akadnak olyanok, ahol csak a ki- és belépéskor találkozik a HR-es kolléga a munkatárssal. Sokszor téves kép él a fejekben, túl keveset, túl sokat várnak a HR-től. Valójában milyen funkciókkal bír egy HR osztály és ezek mit takarnak: a következő cikkben röviden összefoglalom ezeket és bízom benne, hogy ezzel a tisztánlátást elősegítem. Hagyományos és új HR funkciók a cikkben.

HR-es bárkiből lehet?!

A Human Resources (régebben és újabban Human Relations), magyarul emberi erőforrás minden vállalatnál elengedhetetlen. Multinacionális cégről vagy kkv-ról beszélünk, akkor is megjelenik valamilyen formában. Korábbi cikkünkben kifejtettük, hogy a kkv szektorban és a multi szektorban megjelenő HR-t nem lehet teljes mértékben összehaszonlítani. Viszont a funkciók ugyanazok, csak más köntösben. Egy több száz fős nemzetközi cég humán erőforrás osztálya teljesen máshogy van jelen a mindenapokban, mint egy kkv-s HR, ahol a cég méretétől és profiljától függően lehet, hogy a tulajdonos a HR-es vagy külsőst fogadnak, hogy a személyüggyel foglalkozzon.

- Mindset For You
Legyen szó multis vagy kkv-s HR-ről a legfontosabb, hogy mérhető adatokkal dolgozzon.

Sokakat foglalkoztat a kérdés: kik dolgoznak a HR-en? Legtöbbször a közgazdasági és a munka-és szervezetpszichológiai álláspont “csap” össze a HR osztályon. Véleményem szerint, azonban nem összecsapás kellene, hanem hatékony együttműködés. Mind a két szaknak hatalmas tudás van a kezében, melyet hatékonyan lehet használni.

De ez korántsem jelenti azt, hogy csak a fent említett végzettséggel lehet a HR-en dolgozni. Sőt! Adminisztratív munkára vagy HRBP (HR Business Partner) munkakörre nyilván mások az elvárások. És egy nagyon jó mérnök lehet akár HR vezető a megfelelő továbbképzéssel. Valamint mára már az IT támogatás is elengedhetelen. Nyilván nem csak a végzettség számít, hanem a szemléletmód, a tapasztalat. Nagyon sok minden múlik a cég profilján. Sokan mondják, hogy persze, HR-es bárki lehet… Igen, ezzel egyetértek. De jó HR-es már nem válik mindenkiből!

HR funkciók

A következőben nézzük meg, hogy valójában milyen funkciók tartoznak a HR osztályhoz. Ahogy már említettem, az adott cég profiljától is függ, hogy a következő funkciókból mik valósulnak/valósulhatnak meg, de jó ha tudjuk, hogy ezek mind a humán erőforráshoz tartozó feladatok. Hagyományos és új HR funkciók: így lehetne két kategóriába sorolni a főbb feladatokat. A funkciók felsorolása következik egy-egy mondatban.

- Mindset For You
Valljuk be, hogy legtöbben a HR-ről annyit tudunk, hogy “felveszi” az embereket.

Hagyományosnak tekinthető funkciók:

 • Létszámtervezés: Munkaerőigény felmerülésének vizsgálata, munkaerőtervezés elkészítése.
 • Kiválasztás, toborzás: A megfelelő kompetenciájú embert megtalálni az adott munkakörre.
 • Beillesztés: Ha megvan az emberünk fontos, hogy ő is azt érezze, hogy a csapat része. Tréningek a hatékony beillesztésre.
 • Megtartás: Manapság az egyik legnehezebbnek mondható HR funckió. Nem elég megtalálni, meg is kell tartani a különböző igényű embereket, azon a munkaerőpiacon, ahol már másnap akadhatna vonzóbb munkakör. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy nem a HR-es dolgozik együtt a munkatárssal, mégis dolgoznia kell a megtartáson.
 • Leépítés: Legyen szó például egy osztály megszűnéséről, a leépítés kidolgozása is a HR-hez tartozik.
 • Javadalmazás, juttatás: Anyagi és nem anyagi jellegű kompenzációs rendszer kiépítése.
 • Ösztönzés, motiválás: Kit, mivel, hogyan? Ezek feltárása szintén a HR feladata.
 • Teljesítmény értékelése: A teljesítménymenedzsment kiépítése a hatékonyabb munkavégzésért. Célok meghatározása, nyomonkövetése, értékelése.
 • Munakörök elemzése, tervezése, értékelése: A munkakör tartalmának meghatározása, kapcsolatrendszere, feladatai, a hozzá tartozó kompetenciák feltárása.
 • Képzés-fejlesztés: A folyamatos képzés elengedhetetlen a hatékony munkavézéshez. A HR feladata soft és hard skill tréningek nyomonkövetése (előbbi tartása is akár).
 • Munkavédelem: A törvényi előírások betartatása valamint a munkavállalók fizikai és szellemi egészségének megőrzése céljából kialakított rendszerek tartoznak ide.
 • HR Controlling: Az előbb felsoroltak számokká, adatokká átalakítása, riportok készítése, mely a vezetők számára is érthető.
 • Esélyegyenlőség: Például kismamákra, megváltozott munkaképességűekre való odafigyelés, integrálás.
- Mindset For You
Számos funkcióval bír a HR, sokszor meglepő is lehet.

Új HR funkciók:

 • Employer branding: A HR és marketing összekovácsolódása, annak érdekében, hogy a cég minél inkább vonzó legyen.
 • Generációmenedzsment: X,Y,Z, alfa generációk, a közös, együttdolgozás elősegítése.
 • Tehetségmenedzsment: A kulcsemberek megtalálása, fejlesztése.
 • Munkaélmény, gamification: Játékosítás, annak érdekében, hogy a munkavégzés minél inkább pozitív élménnyé váljon.
 • Szervezeti kultúra alakítása: Nem új funkció, viszont a fontossága és az, hogy milyen formában történik már nem mondható hagyományosnak.
 • És a többi…: A technológia rohamos fejlődése olyan új HR megoldásokat hoz magával, melyek pár éve még elképzelhetetlennek tűntek. Akár gondoljunk kiválasztásra (pl.: Talenuno rendszere, melyben pénzt is kereshetsz önéletrajzok betöltésével), vagy folyamatok fejlesztésére (pl.: munkaidő vagy költségmenedzsment software programok.)

Lássunk tisztán!

A HR alapok sorozatunk célja, hogy mindenkihez közelebb hozzuk a sokszor negatív köntösben feltüntetett HR-t. Rövid, lényegretörő cikkekben, befogadható mennyiségű információkat hozunk, melyeket későbbi cikkeinkben bővebben vagy más aspektusból kifejtünk (vagy már ki is fejtettünk). Ez nem azt jelenti, hogy ezeket a feladatokat a HR-nek önállóan kell elvégeznie. Fontos a társosztályokkal és vezetőkkel való közös munka is. Ne legyen mumus a HR!

Forrás itt.

Hasonló cikkeink

Robotot, birkát, bohócot keresek- Avagy, hogyan ne írj álláshirdetést

Robotot, birkát, bohócot keresek- Avagy, hogyan ne írj álláshirdetést

Egy jól megfogalmazott és a megfelelő helyen közzétett hirdetés hamar bevonzza a legideálisabb kompetenciákkal bíró jelölte(ke)t. Akár kkv-nál, akár multinál dolgozol van néhány dolog, amelyre ugyanúgy oda kell figyelned. Mennyivel jobb és könnyebb több ígéretes...

Nem azért kell HR, hogy ne kelljen az emberekkel bajlódni

Nem azért kell HR, hogy ne kelljen az emberekkel bajlódni

A HR-es - legyen az bármilyen feladatokkal megbízva - nem arra való, hogy helyetted az emberekkel foglalkozzon. Melletted, Neked segítve, a Te céljaid támogatva, segít az embereiddel kapcsolatban, hogy céged sikeresebb legyen. De ha TE vezető vagy nem fogja - és...

Üdvözöllek új Munkavállaló, én vagyok az új Munkahely!

Üdvözöllek új Munkavállaló, én vagyok az új Munkahely!

Szeptember az ősz, az iskolakezdés kezdete. Vége a szabadságoknak, leállásoknak, újra teljes gőzre kapcsol a munkahely (jelen esetben a munkáltatót és az új kolléga felvételével és eligazításával foglalkozó kollégákat is ide értem) és a munkavállaló is. Sokak ekkor...