Szervezetfejlesztés

 • Sok a változás és nehéz hozzájuk alkalmazkodni?
 • Nehéz megtartani az embereket?
 • Bevezettek valami új rendszert, de mintha nem működne?
 • Jó lenne növekedni, fejlődni, de mindig akadályokba ütköztök?

Tehát valami nem működik. Ez csak néhány példa arra, mikor akut szükség van szervezetfejlesztésre. De szervezetfejlesztés az is, amikor stratégiát alkottok és a céget elkezditek fejleszteni a stratégia mentén.

Vagy egyszerűen többek akartok lenni és tudjátok, hogy ehhez kell egy jó fejlesztő partner!
A szervezetfejlesztés mindig tervszerű folyamat, ami az egész szervezetet érinti az életképesség és hatékonyságnövelés céljából. Minden esetben kiemelt cél, hogy a piaci igényekhez igazodó szervezet segítse felkészíteni a munkatársakat a változásokra, összehangolja a szervezet struktúráját és a kulturális igényeket, fejlessze a munkatársakat, fokozza a szervezettel való azonosulást és elégedettséget. Módszertana jellegében és mélységében is kiterjedt. Szervezetfejlesztésnek minősül egy vezetői coaching folyamat és egy minden munkatársat érintő tréning sorozat is.
A szervezetfejlesztés lépései:

Készülhetnek kérdőíves felmérések, megfigyelések és interjúk témától függően. Ezeken kívül többször találkozunk és konzultálunk, annak érdekében, hogy közösen feltárhassunk a valós helyzetet és az esetlegesen felszín alatt meghúzódó elvárásokat.

Az összegyűjtött információk alapján visszajelzést kaptok. Ennek mentén beszélgetünk és támogatást nyújtok a reális célok meghatározásában. Valamint meghatározunk olyan mérőszámokat vagy viszonyítási pontokat, amivel később mérhető a fejlesztési program sikeressége.

Ha tiszták a céljaitok és az igényeitek, akkor összeállítok számotokra egy fejlesztési program javaslatot. Ez coachingot, workshopot, tréninget, egyéni elbeszélgetéseket is tartalmazhat. Ha elfogadjátok ezt időben beütemezzük és megcsináljuk. A hatékonysággal kapcsolatban rendszeresen egyeztetünk és ha kell módosítunk a terveken. Komplexebb programok esetén szoktam kérni, hogy jelöljünk ki belső kapcsolattartót és „nagyköveteket” is. Akiknek a kiemelt szerepe az, hogy a kijelölt témák „arcai” legyenek, munkájukkal hiteles példát mutassanak a célok elérést illetően.

A céloknál meghatározott viszonyítási pontokat tekintjük alapnak. De hasonlóképpen a diagnózis fázisához, itt is készülhetnek kérdőíves felmérések, megfigyelések és interjúk.

Eszközök, amelyekkel szívesen dolgozom:

Coaching (vezetők és kiemelt munkatársak coaching folyamata, csoportos coaching)

Személyes fejlesztés, tudatossági szint növelés, mely segíti az egyéni megoldások megtalálását. Ha a vezetők és a kulcsmunkatársak jól működnek, akkor az a munkájukon keresztül kihat a szervezetre.

Workshopok és tréningek

A munkatársak csoportos felkészítése és összehangolása a közös alkotófolyamatok elindítására, működésfejlesztésre. Ezek segítségével a csoportok tematikusan tudják feldolgozni a változásokat és beemelni az új, hatékonyabb működésmódok alkalmazását.

Rendszeres vezetői konzultáció

A szervezetfejlesztés alapja a vezetői elköteleződés a célok iránt. Fontos, hogy egyértelműek legyenek a folyamattal szembeni vezetői elvárások és állandó visszajelzésben részesüljön a vezető, a szervezet és a fejlesztői csapat is.

Számomra a szervezetfejlesztés mindig olyan a szervezetre szabott fejlesztő tevékenység, ami segíti a szervezetet a céljai elérésben, a munkatársakat a kiegyensúlyozottabb munkavégzésben. Ehhez kiemelten fontos a rendszeres vezetői konzultáció, az igények pontos megismerése és a lehetőségek visszajelzése. Léteznek szervezetfejlesztési sémák, de minden szervezet egyedi és akkor tud sikereket elérni, ha a hozzá legjobban illő fejlesztési formát találja meg. Ebben tudok szakértői segítséget nyújtani.
A szervezetfejlesztés kiemelt témái:​
 • Vezetői stílus és hatékonyság
 • Döntési folyamatok
 • Stratégia alkotás, jövőkép meghatározás, célok kitűzése
A szervezetfejlesztés körébe tartozó folyamatok közül az alábbiakkal kiemelten foglalkozom:
 • Kompetenciák fejlesztése
 • Személyes fejlesztési tervek készítése
 • Szervezeti kultúra formáló projektek tervezése és támogatása
 • Teljesítményértékelő rendszerek bevezetése, fejlesztése
 • Motivációs rendszer, eszközök fejlesztése
 • Speciális szervezeti csoportok kialakításának támogatása és fejlesztése (csapat összeállításának támogatása és a csapatmunka fejlesztése)
A szervezetfejlesztés feltétele:
 • Vezetői elköteleződés a fejlesztés mellett!

Miért jó az egyénnek?

 • A változások nem véletlenszerűen, vagy utasításként érik, hanem felépített módon és támogatóan.
 • Érzi, hogy a munkahelye, vezetői számára Ő fontos, mint ember.
 • Ha szervezete jól működik, akkor Ő is biztonságban, jól érzi magát a munkahelyén.

Miért jó a szervezetnek?

 • A piac változik, érdemes jól alkalmazkodni. A tudatos fejlesztések az okos alkalmazkodást szolgálják.
 • Mert jól működő emberekkel, csapattal dolgozni gazdaságos.
 • Kevesebb stressz, jobb légkör, alacsonyabb fluktuáció, magasabb termelékenység.

Mivel a szervezetfejlesztés versenyelőnyhöz juttatja az érintett szervezetet, azonos iparágban működő szervezetekkel párhuzamosan nem dolgozom. 

Szervezetfejlesztési lehetőségek meghatározásához kérj konzultációt.

Kérj ajánlatot!

Az alábbi űrlap kitöltésével kérhetsz előzetes ajánlatot. Kérlek, hogy néhány mondatban fogalamzad meg a helyzeted, amiben a partnered lehetnek. Ez fontos a programjavaslat kialakításához. Amennyiben pontosabb információkra van szükségem az ajánlat kialakításához, felveszem Veled a kapcsolatot. Az ajánlatot, az információk pontosításától számítva egy héten belül elkészítem számodra.
A javaslatom legtöbbször az, hogy az előzetes ajánlat mellé egyeztessünk egy személyes konzultációt.