Közzétéve: 2019.06.21.

Írta: Bakó Panna

A változás rettenetes és rettentő jó

6 perc olvasási idő
sokkoló változás

Változás? A szó hallatán sokan felkiáltanak, hogy igen! Ez az! Alig várom! De még többen inkább ezernyi kérdést tesznek fel és kétely támad bennük. Valljuk be, hogy legtöbben tartunk bármilyen változástól. A helyzetet bonyolítja, hogy munkahelyi és magánéleti változás kéz a kézben jár. Elválasztani felesleges. A magánéleti változás például (házasság, gyerekszületés, válás, lakásvásárlás) ugyanúgy befolyásolhatja a munkahelyi teljesítményt, mint fordítva. A munkahelyi változások (új kolléga, szervezeti változás, irodaváltás) is bélyeget nyomnak otthoni hangulatunkra. Hogyan viseljük a változást? Miért a mumusunk? Mit tehetünk? Egyénnek és szervezetnek is hasznos néhány gondolat a témában.

- Mindset For You
A változásra adott reakcióink mélyen berögzültek.

Mindig eljön a változás ideje

Nincs két egyforma ember, aki pont ugyanúgy viselné a változást. Vagy mégis? Robert Kegan és Lisa Laskow Lahey Immunis a változásra című könyvéből is kiderül, hogy egyes emberek immunitástérképe mennyire különböző lehet, mégis a mögöttes dinamika és a megoldás felé vezető út nagyon is hasonló. A gát saját magunkban van. Ezt igazolja az a tapasztalatunk is,

hogy még mindig gyakori kérdés a szervezeteknél, hogy van-e értelme a változásnak?

Persze! Hiszen, ha már felmerül benned a változtatás kérdése, akkor ott már megjelent valamiféle igény is arra, hogy valami legyen vagy lehetne más. Vagyis, amikor ez a kérdés szóba jön, akkor már a változás első szakaszában vagy, csak még te sem tudod. Ez adja az első lökést a fejlődéshez. Aztán hogy az út végén ez egy pozitív vagy negatív dolog lesz, még nem tudható. Ezért olyan ijesztő és sokszor megrázó élmény egy-egy változás.

- Mindset For You
Az ismeretlentől való félelem sokszor gátat szab az első lépés megtételének.

A változás lépésről lépésre

A változáshoz való alkalmazkodás mindig ugyanazon a 4 szakaszokon megy végbe:

1.  A tagadás szakasza: Ebben a szakaszban legtöbbször ez jár a fejedben: „Engem nem érint a változás.”, „El fog ez kerülni bennünket.”.  Ebben a szakaszban azzal foglalkozol, hogy ne foglalkozz a változás témájával.

2.  Az ellenállás szakasza: Rájössz, hogy te sem vagy kivétel. Akár számos negatív érzelem is megjelenhet benned. Teszel az ellen, hogy megakadályozd a változást.

3.  A kísérletezés szakasza: Belátod, hogy a változás elkerülhetetlen és próbálgatod az új határokat megszabni, az új rendszerhez alkalmazkodni.

4.  Az elkötelezettség szakasza: Elfogadod az újat. Kezdetben lehet nem értesz vele egyet. Az elköteleződés folyamatos munka. Sosem lesz mindenki számára tökéletes megoldás, ezt is be kell látnod.

- Mindset For You
Minden szakasznak megvan a helye és ideje a változás során.

De milyen negatív érzelmekről is beszélünk egy változás kapcsán?

Conner 1993-ban kialakított 8 lépcsős változásmenedzsment modellje szerint a változásra adott negatív válaszok a következők:

Stabilitás -> Bénultság -> Tagadás -> Düh -> Alkudozás -> Depresszió -> Próbálgatás -> Elfogadás.

Az érzelmi válasz intenzitása és időtartalma az eltelt idő függvényében változik. Vezetőként fontos, hogy ezeket időben felismered és tudatosan kezeled.

5 hasznos gondolat vezetőknek a változásról

Mit tehettek vezetőként a változás során?

1.Figyelj az időzítésre! Ismerd fel, hogy mikorra a legjobb időzíteni a változást. Fontos a megfelelő időpont, az előkészített terep. Persze tudjuk azt is, hogy sokszor nem teheted meg, hogy időzítsd.

2. Próbáld minél pontosabban felismerni, hogy hol tart a csapat. Vagyis a fentebb említett szakaszokban próbáld elhelyezni a csapatod. Azonosítsd, hogy az egyének hol tartanak. Az egyének érzéseivel is légy tisztában. Mindenkit kezelj külön is. Tudd, hogy ki milyen szerepet tölt be általában is a változásban.

3. Adj pontos információt! Ne szépíts! A lehető legtöbb és legpontosabb információt add a csapatnak, amikor csak teheted.

4. Ismerd a csapat határait. Akár face-to-face formájában térképezd fel előbb az egyéneket és folyamatosan a csapatot is.

5. Légy fokozottan elérhető! Így biztosítva a csapat számára mégis egy biztos pontot a számukra bizonytalan időben.

- Mindset For You
Vezetőként segítsd a csapatodat a változás útján.

És mi van Veled, mint egyénnel a változás során?

Egyénileg hasznos, ha tudod, hogy milyen a változáshoz való hozzáállásod és milyen a szemléletmódod. Tudatosítsd magadban, hogy az immunitás/ellenállás a változással szemben egy természetes folyamat. Az önismereti munka segít ahhoz, hogy feltérképezd azt, hogy milyen mechanizmusokat használsz egy változás által előidézett új helyzetben és hogyan kezelheted ezt.

Fontos, hogy a változással kapcsolatban légy nyitott, amennyire csak tudsz. Ugyanakkor körültekintő. A változás generálja a fejlődést, a fejlődés pedig a változást. Körforgás ez. Még több változással kapcsolatos tartalom hamarosan elérhető a blogon.

Hivatkozások:

Robert Kegan – Lisa Laskow Lahey: Immunis a változásra, HVG könyvek 2016 Bp. Olvass bele itt.

Daryl R. Conner: Managing At the Speed of Change Hardcover, Random House 1993. Olvass bele itt.

Hasonló cikkeink

Miért jobb egy tanács, mint két visszajelzés?

Miért jobb egy tanács, mint két visszajelzés?

Nagyon elterjedt vezetői és fejlesztő eszköz lett a visszajelzés. A feedback "technikák" elsajátítása és oktatása az élet minden területén az egyik legfelkapottabb kompetencia. Ezzel párhuzamosan pedig egyre "ördögtől való dolog" lett tanácsot adni és kapni. Mondván,...

Reziliencia a csapatban – erősítsd otthonról

Reziliencia a csapatban – erősítsd otthonról

Járványidőszak sokadik napja. Sokan otthonról dolgoznak. Te is? A te felettesed hogyan kezeli a helyzetet? Vezetőként miket csinálsz másképp? Valószínű, hogy szinte mindet. Mennyi időt szánsz a feladatok mellett a kapcsolatokra is a csapodban? A Harvard Business...