Hurrá év vége?!-Avagy hogyan zárunk egy különös évet

Úgy gondolom, hogy 2020-at nem kell bemutatni munka szempontjából. Azt, hogy mennyire hirtelen, milyen változásokhoz kellett adaptálódni, hogyan alakulnak át munkakörök és milyen az állást keresők tapasztalata ebben a cikkben nem taglalom. Tragikus és egyben tanulságos évet zárunk. Sokan már hónapok óta azt sóhajtják: "Legyen már év vége".

"Nem hallunk, ki van kapcsolva a mikrofonod"

Mi hiányzott az elmúlt évből? Ha egy dolgot kellene kiemelni, akkor talán a személyességet választanám. Akik home office-ba kezdtek el dolgozni, egyre távolabbra kerülhettek kollégáiktól lelkileg is. (Bár, az online napi kapcsolattartás megfelelő vezetéssel és motivált kollégákkal még így is sokat jelent a hézköznapokban). De hiába a kamera, a mikrofon, személytelenebbé váltak kapcsolataink. Elkezdtek eddig evidens dolgok hiányozni. Valami hasonló hiány, bár másképp, az irodában, eredeti munkakörnyezetben, de maszkban, szigorú szabályokkal dolgozók körében is megjelent. Annak ellenére, hogy rengeteget fejlődött a technika használata és az emberek online kommunikációs készsége, attól még a többség nincs odáig ezért.

Október, november, december...

Csoda vagy sem, idén is elérkezett az Advent. Az előre betervezett vagy már régen elhasznált és félve őrzött 1-2 plusz fizetett szabadság ideje.

Te mennyi voltál elkötelezett a szervezeted iránt 2020-ban? És hány nap home office-t választanál egy héten a jövőben?

Újra itt az ünnepekre hangolódás, lassulás vagy sokszor inkább kapkodás és évzárás. És ha már évzárás. Te melyik csoportba tartozol? Alig várod, hogy angyalkázzatok, vagy december közeledtével minden évben bízol benne, hogy a többiek elfelejtik. Lázasan készülsz a céges bulira, vagy a kötelezőket letudva az első -vagy az előtti- adandó alkalommal már gyors léptekkel sietsz haza indokokat kitalálva: holnap utazom, beteg a macskám, egész nap fájt a fejem? Ez az év vége céges ünneplés szempontjából is teljesen más lett. Vannak akik ennek bizonyára örülnek, mások éppen ellenkezőleg. Tavaly az évzáró bulikat mérlegre téve vártuk az ünnepeket. Ma meg az új típusú évzáró alternatívákon pislogunk. Hihetetlen milyen távolinak tűnik most egy év.

Gondolatok az évzáró alternatívákról

Nálatok hogyan módosul a céges év vége? Ismerős az alábbiak közül bármelyik? Íme néhány tipikus eset és gondolat:

  • Közös zoom meeting, rövid összefoglalása az évnek. - Próbál keretet adni, lezárni, személytelen, de akár a legjobb megoldás is lehet.
  • Online esemény, ahol vagy valamilyen előadó vagy zenekar lép fel. - Egy vállalat profiljába illő előadó, dinamikus előadása, kérdezési lehetőségekkel emlékezetes is marad. A zenekar igen furcsa ötlet, mivel számos más felülten sokkal jobb minőségben lehet meghallgatni előadókat. De legalább az előadóművészek nehéz helyzetét tudjuk valahogy támogatni.
  • Év dolgozója online átadó.- Ha hagyjuk a díjazottakat is szóhoz jutni, számukra biztosan kellemes élmény lesz. Kérlek, hogy ilyen esetben küldjetek ajándékot, ha még vállalja a futár. 🙂
  • És ha ajándékot küldtök a kollégáknak: Legyen személyes, értelmes és olyan, amit a kollégák 90%-a nem ajándékoz el karácsonykor egy kevésbe kedveld családtagnak.
  • A közös teázós meetingek jó ötletek, ha van erre igénye a csapatnak. Mint mindig, most érdemes a csapatot is megkérdezni, hogy minek örülnének.
  • A maszkos, személyes, távolságtartó évzárás is keretet biztosít, ha rövidebb, lendületes és esetleg olyan információkat is tartalmaz, amely új a csapat számára.
Ajándékozás 2020-ban
Amit eddig is tehettetek, de lehet, hogy most nagyobb sikere lesz: online receptek megosztása, könyvek, sorozatok, kirándulási lehetőségek ajánlása, dekorációk és beszerzési lehetősége ismertetése, online angyalkázás verzió.

Mit tartsatok szem előtt? Az őszinte kommunikációt, a bizalom fenntartását és azt, hogy akár online akár offline dolgoznak a munkavállalók biztonságban vannak. Nem egyszerű feladat munkáltatóként, vezetőként jól lezárni ezt az évet. Viszont fontos, hogy érezzük a lezártságot, számvetést, valamint azt, hogy vannak dolgok, értékek, amik nem kell, hogy elvesszenek. Ezért mindennél fontosabb a kommunikáció és az egyértelmű üzenetek. Mindig is fontos volt a munkavállalók mentális egészségével foglalkozni, de ebben az évben ez kiemelkedő téma lett.

A te hangulatod milyen így a 2020-as év végén?

Gondolkozzunk el azon, hogy eddig mit adott nekünk egy év végi vacsora, évzáró. Valahogy a lezárást, egy tiszta lapot a következő évbe. És most? Véleményem szerint fókuszáljunk arra, amit tanultunk a munkakörünkről, annak rugalmasságáról, magunkról, a saját rezilienciánkról.

Bízva abban, hogy a jövő év nem lesz ennyire fejetlen, biztonságos készülődést kívánunk az ünnepekre.

Ha idén nem a kívánt módon ünnepeltek, reméljük akkor is tudtok feltöltődni, lezárni, összegezni. Majd tovább lépni, előre.

Online tanácsadást, vagy online HR tanácsadást itt tudsz tőlünk kérni.

Mindset For You

Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Vágjunk Bele!
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram