Közzétéve: 2019.10.03.

Írta: Nagy Nóra

Energia – ezzel gazdálkodj, ne csak az időddel

7 perc olvasási idő
energia

Pusztán a több idői ráfordítás még nem elég az eredmények megnöveléséhez. Az idő ugyanis nem megújjuló energiforrás, de a személyes energia igen. – Schwartz and McCarthy.

A Tesco online bevásárlás reklámokban azt üzenik, hogy az online bevásárlás során megspórolt időt mi mindenre használhatjuk fel. És valóban feltöltődésre, a szeretteidre, magadra fordítod a megnyert időt? Vagy még több dolgot tudsz így beszuszakolni egy napba, fokozva a tempót?

Manapság már automata mosógéppel mosunk és nem kézzel. A két tevékenység közzötti különbözeti időt pedig szabadon tölthetnénk mondjuk a családunkkal vagy hobbival. De ha ténylegesen kiszámoljuk valóban így töltjük el a “megnyert” időt? Nem mindegy a válasz azért sem, mert a regenerálódás alapja, hogy szeretteinkkel és magunkkal is töltsünk elég időt.

Az időgazdálkodás mellett kiemelten fontos az, hogy az energiánkkal is gazdálkodjuk. Egy szuper időterv csak tudatos energia beosztással működhet. Egy céges tanulmányt mutatok be, amit a Harvard Business Reviewban közöltek és amelynek eredménye azt mutatta, hogy a munkahelyeknek megéri tudatos és egészséges energia beosztásra sarkallni az embereit. Ahelyett, hogy lehajtaná őket, mert így hosszú távon hatékonyak tudnak maradni.

- Mindset For You
Az időgazdálkodás nem elég, az energiát is be kell osztani.

Vizsgálat az energiával való gazdálkodásról

Nem csak a szervezetek, hanem gyakran az ember önmagától is nagyobb és nagyobb teljesítményt vár el. És ezt legtöbbször a munkaórák számának megnövelésével, a befektett energiával akarja megvalósítani. Aminek gyakori eredménye a kimerülés, megbetegedés, hatékonyság csökkenés vagy akár kiégés.

Az említett cikkben bemutattak egy vizsgálat sorozatot arról, hogy nagy cégek vezetőinek tartós hatékonyságát hogyan növelték meg. Egyszerű és tudatos változtatásokat kértek tőlük azzal kapcsolatban, hogy hogyan menedzseljék energiájukat. Úgynevezett kis rituálékat vezettek be az életükbe.

A vizsgálat eredménye szerint azoknál a cégeknél, ahol a vezetőknek megtanították, hogy hogyan gazdálkodjanak az energiájukkal 13%-al magasabbra nőtt az éves árbevétele a kontrol csoporthoz képest.

- Mindset For You
Ha kimerülsz és megbetegszel, akkor hiába tudod jól beosztani az idődet.

A résztvevők mindegyikére jellemző volt, hogy sok órát dolgoztak egy nap, beleértve az estéket is. Rendszeresen kevesebb, mint 7 órát aludtak. Folyamatosan haszálták a mobil eszközeiket – életük minden helyszínén telefonáltak, e-maileztek, adatokat nézegettek. Szóval minden jellemző volt rájuk ami egy vezetőre, vagy vállalkozóra.

A vizsgálatban az energia 4 dimenzióját különböztették meg és kértek következetes változtatásokat a vezetőktől.

Az energia 4 dimenziója

Ha az ember fizikai kapacitását nézzük az energia 4 fő forrásból származik. Mind a 4 forrás szisztematikusan elérhető és rendszeresen megújítható.

Fizikai energia

A test egészséges fizikai megújuló képességének a fenntartása.

 • Elegendő alvás- minimum 7-8 óra.
 • Kevesebb alkohol fogyasztása.
 • Kardio edzés egy héten 3-szor (stressz csökkentő hatású), és legalább egy héten egyszer erősítő edzés.
 • 3 óránkénti étkezés kisebb adagokban. A kávét nem számold ide!
 • Rendszeres levegőzés és szabályos ütemben beiktatott szünetek (90-120 percenként) távol a munkaterülettől. A cigi nem idetartozik, nem segíti a test regenerálódását.
- Mindset For You
A kiegysúlyozott étkezés fenntart egy energiaszintet.

Érzelmi energia

Ezt nevezhetnénk úgy is, hogy az “energia minősége”. Úgy szervezni a napot, hogy az érzelmi hatások ne vigyék el a fókuszt a feladatokról, célokról. A pillanatnyi érzelmek ne merítsenek le fizikailag.

 • Rendszeresen tenni azért, hogy pozitív érzések szabaduljanak fel. Például méltányolni másokat, pozitív dolgokat visszajelezni másoknak.
 • Légzéstechnika alkalmazása.
 • Kicsit távolabbról nézni a konfliktusokat, nehéz helyzeteket (hiszen hány helyzet volt már, ami kimerített és pár hónap múlva semmit sem jelentett). Ilyen kérdések segíthetnek: Hogy fogok erre a helyzetre tekinteni 6 hónap múlva? Mit tudok tanulni a helyzetből?
- Mindset For You
Törekedj rá, hogy rendszeresen szabaduljanak fel pozitív érzéseid.

Mentális energia:

Kevésbé széttördelt figyelem, koncentráció, tudatosság vagyis az “energia fókusza”.

 • Teljesítmény helyzetekben telefonok, e-maile-ek némítása, mellőzése.
 • Kijelölt intervallumok az e-mailek, chat válaszok írására és más-más feladatokra.
 • Tudatosan jelen lenni bizonyos helyzetekben és hagyni a multi-taskingot (vagyis nem kell párhuzamosan több dolgot csinálni/több dologra figyelni).
- Mindset For You
Ne hagyd, hogy az okos eszközök széttördeljék a figyelmed.

Lelki/szellemi energia:

Arra törekedni, hogy a szeretett tevékenységekkel töltött idő elegendő és lehetőleg több legyen a nem szeretett tevékenységekhez képest.

 • Például a nem szeretem feladatokat delegáld olyan embernek, aki szereti.
 • Ha családoddal szeretsz lenni (remélem), akkor fix időket szentelj csak nekik és ne telefonozz a jelenlétükben.
 • Tervezd ráhagyásokkal az időd, így fejben is meg tudsz érkezni egy-egy feladathoz vagy a találkozókra.
- Mindset For You
Törökedj rá, hogy több időt tölts olyan dolgokkal, amit szeretsz, mint amiket nem szeretsz.

Mit tehetsz Te mint vezető, hogy az embereid elég energiával gazdálkodjanak?

 • A gondolatiság és a mintaadás a hitelességed egyik alapja. Persze valószínűleg mindig Te leszel a legleterheltebb. DE! A jó példa mutatásában is Neked kell elöljárnod. Biztasd a munkatársakat az egészségesebb energia beosztásra.
 • Legyen egy olyan szoba ahol tényleg lehet szünetet tartani és felfrissülni, kikapcsolni pár percre.
 • Támogassátok a sportot. Óvatosan jegyzem meg, hogy rugalmas munkaidőben ez akár napközben is beleférhetne.
 • Biztasd az embereket, hogy a megbeszélések alatt ne e-mailezzenek, vagy egyáltalán ne használják a telefonjaikat.

A tanulmány készítői (is) azt állapították meg, hogy ha a szervezetek invesztálnak abba, hogy a munkatársaik az élet minden területén épüljenek és rendben legyenek, akkor az egyének hosszú távon képesek értékteremtő munkát végezni, hatékonyak maradni. Így a személyes hatékonyságon túl a szervezetek is épülnek.

Összességében elmondható, hogy egy hatékony időgazdálkodás egy tudatos energiával való gazdálkodásra épül. Mint ahogy egy maraton futó készül arra, hogy az elejétől a végéig tudjon futni.

A cikkben olvasható tanulmány itt olvasható.

Hasonló cikkeink

Türelem az egy helyben topogás időszakában. Hogyan?

Türelem az egy helyben topogás időszakában. Hogyan?

Csináljuk már! Haladni akarok!Engedjetek oda!Már megint mire várjak?Hát ez nem igaz! Jellemző mondatok, ha türelmetlen vagy magaddal. Korlátozottság időszakában különösen nehéz dolog a türelem, pláne, ha valaki teljesítményorientált típus. Feszültség, düh majd...

A láthatóság 5 alapja – légy az irodán kívül vagy belül

A láthatóság 5 alapja – légy az irodán kívül vagy belül

A munkahelyi láthatóság (visibility) vagy éppen a láthatatlanság kérdése a karrier és sikerek szempontjából eddig is fontos volt. Azáltal viszont, hogy több helyről dolgoztok - home office volt/van/lesz - még inkább érdekes kérdés lett, hogy hogyan tedd magad és...

A munka ünnepe – Mit is jelent a munka számodra?

A munka ünnepe – Mit is jelent a munka számodra?

Hagyjuk, hogy honnan is ered a május elsejei ünnepség és hogy ma - amikor ezt a cikket írom a munka ünnepén - éppen karantén van. Nézd pusztán csak a kifejezést: a munka ünnepe. Számodra mit jelent? És valóban szoktál ünnepelni valamit, a szó hagyományos értelmében...