Valamivé válni: karrier buktatók nélkül

Nem vagyok X, Y vagy bármilyen generációs specialista. Nem is generációs különbségekről szól ez a cikk. Viszont vannak dolgok, amiket észreveszek a munkám közben. Az egyik ilyen dolog az, hogy nagyon sok embernek karrier kell és nem munka. Márpedig munka nélkül nincs siker, még ha látszólag úgy tűnik, akkor sem. Érdekes dolog, hogy hogy van ez.

Volt egy időszak, amikor nagyon sok pályakezdőt interjúztattam (és még én is az voltam). Nagyon sok kortársam tekintett magára úgy, hogy ő vezető lesz. És egyébként fogalma sem volt arról, hogy ehhez mit kell tennie vagy tudnia, de még arról sem, hogy ez mivel járhat. Azzal viszont tisztában volt, hogy azért, hogy a tehetségét megmutassa az adott cégnél, mit vár el. Megdöbbentett. Okosabbnak hittem magam tőlük.

Gondoltam, ha keményen dolgozom és nem hibázom, akkor biztos a siker és a fényes karrier. Évekkel később rájöttem, hogy akármilyen keményen is dolgoztam, valamiben én is ugyanúgy gondolkodtam. Ezt a cikket azért is fogalmazom, hogy felhívjam a figyelmet a karriert kereső emberek és karriert kínáló cégek számára, hogy szerintem mi a nagy buktató a tehetségek "kezelésével" kapcsolatban.

Karrier és célok

Mindenki akar valamivé válni. Ha saját ötlete nincs, akkor azzá, amit a szülei elvárnak vagy a társadalom sugall. Vagy amit a suliban hall. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy tudja milyen szakmát akar űzni. Azt is jelentheti, hogy milyen életvitelt képzel el magának. Például, hogy öltönyben/kosztümben akar dolgozni járni, vagy hogy sokat akar majd utazni munkaügyben.

Amíg régen (réges-régen) az volt az elvárás, hogy jó munkaerőnek kell lenni, addig a legtöbben nyugdíjig tartó munkahelyet kerestek. Ezzel szemben mára lehetsz fiam bármi, csak "vidd valamire". De hát mindenki nem csinálhat karriert, vagy válhat nagy vezetővé (kicsivé sem). Akkor hát mi lesz? Szerintem így lettek nagyon fontosak a karriert tükröző "mellékes elemek" a munkavállalói, munkáltatói és szabadúszú oldalt nézve egyaránt. Ezekkel az eszközökkel bizonyítható, hogy valaki vitte-e valamire.

Karriert tükröző mellékes elemek

  • Ismeretlen jól hangzó pozíció. Fontos, mert ha már el kell magyaráznod, hogy mit csinálsz, akkor az nagyon különleges lehet.
  • Névjegykártya. Magyarázni sem kell, hogy mért fontos.
  • Sok utazás. Mert aki utazik, az van olyan fontos, hogy a munkahelye utaztassa.
  • "Tele van a naptáram" szindróma. Mert ugye aki fontos annak nagyon sok megbeszélésen kell részt vennie. De akkor mikor dolgozik?
  • Este munkavacsora vagy borozás a kollégákkal. Mert, ha már a szabadidődet is a munkatársakkal töltöd, akkor tuti, hogy jól halad a karrier és nagyon fontos hely, ahova dolgozni jársz.

Minden adott a karrierhez

A mai munkaerőpiacot nézve Te, mint munkáltató igyekszel megtartani a munkatársakat. Esetleg foglalkozol a generációs különbségekkel és biztosítasz jó sok "karriert tükröző mellékes elemet". Ezenfelül tehetség programokat működtetsz a magas potenciállal rendelkező munkatársaknak, hogy a jövő vezetőit kiemeld. Ha saját célja nincs az untánpótlásodnak, akkor tűzöl ki neki Te (bár szerintem egy leendő vezetőnek legyenek már saját céljai is).

Csak egy dolog nincs belekalkulálva sem a tehetségek, sem a munkáltatók, sem a szülők víziójába. A bukás.

Mert a bukás egy katasztrófa, vége a karrierút fényes emelkedésének? Mert ha valaki nem teljesít jól, akkor már nem tehetséges? Mert egy sikertelen projektet, helyzetet vagy nem Neked való pozíciót már nem lehet reprezentálni a külvilág felé?

Magas potenciállal mégis megbotlik

"Te még annyi mindenre viheted." "Olyan sok minden van benned, nagy dolgok előtt állsz."

Ezek a mondatok, amik önmagukban azt üzenik, hogy vinned kell valamire. Azt sugallják, hogy nem fér bele egy kevésbé méltó pozíció egy-két évre sem. Vagy felelősségteljes pozícióban nem hibázhatsz, mert Te tehetséges vagy. És ezek azok a mondatok, amik szorongást keltve megakadályozzák, hogy sok tehetség tényleg kibontakozzon.

Ugyanis ezek a mondatok azt nem közvetítik, hogy az igazán nagy karrierhez a talpra állás és a kitartás művészetét is meg kell tapasztalni és tanulni.

A vezetői munka tulajdonképpen sorozatos talpra állás.

Hiszen akkor vezetőnek lenni, amikor ragyogóan működik egy terület vagy szuper a csapat, rém egyszerű. Viszont sorozatosan rossz mutatószámokon javítani, elégedetlen emberekből csapatot kovácsolni, az nem annyi, mint felsétálni egy lépcsőn. Az inkább egy sáros domboldal. Kisebb nagyobb mértékben csúszkálsz le és fel, amíg felérsz a tetejére vagy éppen lecsúszol az aljára.

Cél, Vízió, Álmok

Nem kell mindenkinek vezetőnek, vagy menedzsernek lenni (mert ugye tudod, hogy a kettő nem ugyanaz?). Tudom, hogy sok egyetemi szak is azt sugallja, hogy arra képez ki. Szerintem ezt nem szabad elhinned. Ők diplomás embernek képeznek. Vezetővé válni valamivel több munka. Különben is a vezetői életformán túl (ami egy kőkemény dolog), sok más karrier lehetőség is létezik.

Maga a karrier szó jelentése: gyors, sikeres előmenetel, érvényesülés. Hm, gyorsan, érett, megalapozott életutat járni, hipp-hopp valamivé válni? Elég meseszerű. A személyiség érésébe fektetett munkát nem szabad megúszni. Ez nem azt jelenti, hogy fiatalon nem érhetsz el nagy eredményeket vagy válhatsz vezetővé. Hiszen rengeteg fiatal vezető van (szerencsére) ami azt mutatja, hogy a klasszikus korosztályhoz kötött ranglétra már a legtöbb helyen kezd végre kikopni.

A vezetők is hibáznak és buknak. Fluktuálnak az emberek, változik a piac, leáll a gyártás. A munkájuk egyik lényege az, hogy ők újra és újra elkezdenek dolgozni ezeken a feladatokon.

Kedves Vezetők!

A hiba kell. Ha tehetségprogramban résztvevő emberek elbuknak valamin, nem kell róluk lemondani. Inkább nézzétek meg hogy elismerik-e, ha valami nem megy. Nézzétek meg, hogyan mennek tovább! Felállnak-e, hogy újra megpróbáljanak valamit. Egy ilyen helyzet többet mutathat a vezetői készségekről, mint az AC-k és DC-k (Kiválasztási - és Fejlesztési program) sorozata.

Kedves Tehetségek és/vagy Karrieristák!

Egy bizonyos munkát nem fogtok megúszni: azt, hogy néha talpra kell majd állni, hogy lesznek hibák, amiket fel kell ismerni. Igenis lesz, ami nem fog menni. És hogy az nem baj. Legalább kiderült. Ez az igazán kemény munka, ami nélkül nincs karrier, maximum csak azt tükröző mellékes elemek (egy ideig). Mellé nyúlni egy nem tökéletes pozícióval még nem azt jelenti, hogy kisiklott egy fényes pálya. Tanulni abból is lehet.

Karrier fogalom eredete itt olvasható: https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011-0021_55_emberi_eroforras_gazdalkodas/525_a_karrier.html

Mindset For You

Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Vágjunk Bele!
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram