Nőjön a hatékonyság, a motiváció és a teljesítmény: bármi áron?

Ha megkérdeznek, hogy mit vársz egy munkahelyen bevezetett bármilyen újítástól, mit válaszolsz? Akár beosztottként, akár vezetőként válaszolod meg a kérdést valószínűleg benne lesz a hatékonyság, teljesítmény vagy a motiváció növelése. Teljesen jogos, mindenki ezt szeretné. Van-e olyan recept, mely varázsütésre nyújtja bármelyik elem azonnali növekedését? Nincs. Hogy az egyik tényező drasztikusan változzon a cégnél (változásról szóló korábbi cikkünk itt), a vezetőségnek és a HR-nek együtt tudatos és előkészített tervet kell kidolgoznia és ehhez a legmegfelelőbb tréningeket, technológiát, szemléletet bevezetnie. A következő cikkben bemutatok néhány pontot, hogy mire figyeljünk ezek kiválasztásakor.

Hatékonyság, motiváció és teljesítmény a munkahelyen

Számtalan munkahelyi hatékonyság, teljesítmény és motiváció növelő cikket, bejegyzést lehet olvasni. Például: milyen új technológiával lehet a legjobb termelési számokat elérni, csapatunkból miként lehet kihozni a maximumot, vagy mivel lehet a legjobban motiválni a munkatársat. Igen, haladni kell a korral, ehhez kétség sem fér amikor újítást szeretnénk bevezetni. Fontos, hogy ismerjük a legújabb trendeket, technikákat, szemléletmódokat. De véleményem szerint az is fontos, hogy ezeket a szervezet és a személy igényeinek megfelelően alkalmazzuk és alakítsuk. Úgy, hogy a hatékonyság, a teljesítmény és a motiváció ne csak egy-egy szó legyen, hanem tartalommal bíró jelenségek, melyeknek további pozitív hatásai is vannak.

Valóban a leghatékonyabb tréninget választottuk a munkatársaknak?

Hogy mi motiválja valóban az egyént, sokszor önismereti munka alkalmával derül rá fény. A munkahelyi motivációnál a legjobb lenne azt elérni, hogy belső indíttatásból fakadjon. A teljesítmény pedig a motiváció függvénye. Minél jobban motivált az egyén és a csapat, annál jobb a teljesítmény. A hatékonyság a képességen túl a hajlandóságot is magában foglalja.

Hányszor ültél már végig egy olyan tréninget, melyről tudtad, hogy az ott kapott új tudást nem lesz lehetőséged/nem tudod majd hasznosítani? A legmodernebb technológiát szeretné bevezetni a cég, de te mint vezető látod, hogy ez jelenleg csak visszavetne a hatékonyságon? Valóban motiváló a csocsóasztal? És volt már, hogy olyan készségek birtokába jutottál egy tréningen, mely már másnap megkönnyítette a napi munkád? Folytathatnám a gondolatébresztő kérdések sorát.

Nem minden módszer az, aminek látszik!

A legtöbbször azért választunk egy új tréninget, módszert, szemléletet mert az most a trend. De valóban hatékony is? Biztos, hogy hatással lesz a munkavállalók teljesítményére? Arról nem is beszélve, hogy a piacon számtalan munkatárs fejlesztési módszer elérhető már.

Nehéz megfelelő módszert választani, mely minden igényt kielégít.

Lássunk 2 példát, melyek különböző oldalról, de a témához kapcsolódnak és hatással vannak a teljesítményre, a motivációra és a hatékonyságra:

  1. Andrew Hafenbrack az intervenciók hatását vizsgálja az emberek érzéseire és a teljesítményre a munkahelyen. Eredménye nagy port kavart, miszerint a mindfulness demotiváló. A kutatásban résztvevők egyik csoportja 15 percet meditált (befelé, önmagára figyelt) másik csoport pedig úgy használta ezt az időt ahogy akarta, például híreket olvasott. Ezután egy levelet kellett szerkeszteniük. Akik meditáltak kevésbé voltak motiváltak a feladatra, ezért rövidebb idő alatt végeztek vele. Ennek ellenére a levél minősége nem volt rosszabb a másik csoporténál, sőt! Meglepő, ugye? Hiszen ahogy már említettem a motiváció és a teljesítmény pozitívan korrelál. Az eredményeket magyarázza az, hogy a jövőre fókuszolás csökken (motiváció vesztés), ugyanúgy a stressz is csökken (teljesítmény javul) a meditáció során. (Nem a mindfulness ellen vagyok, még mielőtt bárkiben ez felmerülne. És igen, a kutatásban kérdéses, hogy a meditáció ezen formája tekinthető-e mindfulnessnek.) Hogy mi ebből a tanulság? Az, hogy egy manapság igen népszerű jelenség valóban mindenhol és minden időben releváns?
  2. Lehetőség van már munkabér előleget applikáción keresztül felvenni a hónap bármelyik napján. Kecsegtetően hangzik? Te élnél vele, ha a munkahelyeden lenne ilyen? Valóban motiváló szolgáltatás tud lenni, hogy ha tudod, hogy bármikor hozzájuthatsz a már ledolgozott béredehez a hónapban? A lehetőség valóban innovatív, de például egy termeléssel foglalkozó multinál ennek milyen következményei lennének hosszútávon?
A hatékonyság, a motiváció és a teljesítmény növekedése a szervezetben mindegyik cég vágya.

Ezeket gondold át!

Ha bármilyen újítást be akarsz vezetni a cégnél, íme 5 tudnivaló, melyeket tarts szem előtt:

  1. Igényfelmérés: Legyen szó tréningről vagy egy új folyamatról fontos, hogy előtte mérd fel van-e rá valóban igény!
  2. Testreszabás: Semmi sem fog ugyanúgy beválni a te cégednél, mint a másiknál. Formáld! Legyen egyedi, hiszen te ismered a saját céged és az ott dolgozók igényeit.
  3. Mennyire és meddig hatékony: Rövid vagy hosszútávon gondolkodsz? Mi a célod ezzel az új dologgal? Konkrétan fogalmazd meg, hogy mindenki által érthető legyen.
  4. Mi az ára: Milyen költséggel jár és az valóban kifizetődő-e.
  5. Mindent időben: Most van itt az idő, hogy bevezesd/elkezd? Elég érett rá a szervezet?

Cikkem célja az, hogy rávilágítsak arra, hogy minden szervezet és minden egyén más. Az ott dolgozók motivációját, teljesítményét és a hatékonyságot sem lehet teljes mértékben összehasonlítani. Lehet, hogy a legújabb és leginnovatívabb megoldásokkal érhetünk el eredményt, de az is lehet, hogy nem. Hogy kihozzuk belőlük a maximumot alaposan meg kell őket ismerni. Erre ne sajnáljunk időt és energiát!

Mindset For You

Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Vágjunk Bele!
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram