Variációk a siker receptjére: lássuk mi a titok!

Számodra mit jelent a siker? Mikor érezted úgy utoljára, hogy sikert értél el? Kihez köthető a munkahelyen elért siker? A vezetőhöz, a csapathoz, a kiváló specialistához? Miért van az, hogy egyes cégek akár évszázadokon keresztül is képesek sikeresek lenni, míg mások nem? És mitől függ az, hogy valaki sikeres lesz, míg mások nem? Felmerültek már benned ezek a kérdések? A következő cikk a fenti kérdésekre keres választ. Gondolatébresztő cikk példákkal, mind egyéneknek, mind csoportoknak.

Végy egy nagy adag kitartást

Jómagam szeretek sikereket elérni. Te hogy vagy vele? Nálam van úgy, hogy nagyon sokáig nem "jön" a siker. Máskor viszont úgy érzem, hogy hihetetlen, de siker siker után következik! Lássuk be sikereket elérni legtöbben szeretünk. Nézzük hát a recepteket. (Már ha van rá egyáltalán.)

A siker recepje: vajon mindenkinél egyforma?

Vajon már születésünk pillanatától elrendelt, hogy sikeresek leszünk-e avagy sem? Angela Lee Duckworth, a Pennsylvaniai Egyetem pszichológia professzora és kutatócsoportja longitudinális kutatásában úgy találta, hogy

a siker záloga a kitartás.

Sokkal inkább ez az a jellemvonás, mely meghatározza teljesítményünk pozitív kimenetelét, mint a képességeink. A szenvedély, a fáradhatatlan munka, hogy elérjük céljainkat vezet a kiemelkedő teljesítményhez. Véleménye és tanítási tapasztalat alapján, minden diák képes megtanulni az adott tananyagot, ha elég keményen és sokáig dolgoznak. Ez az élet más területére is igaz (TED előadás itt). És a jó hír, hogy ez az évek folyamán bizonyos szinten fejleszthető. Hogy valóban felismerjük sikereinket, megfelelő szemléletmód is kell hozzá.

Én sikeres vagyok, te sikeres vagy, mi sikeresek vagyunk...

Mi a siker kulcsa a munkahelyen? Mitől lesz sikeres egy csapat? Barabási Albert-László: A képlet című könyvében nagyon egyszerűen, mégis velősen összefoglalja:

"A sikeres csapathoz egyensúlyra és sokféleségre van szükség. Ugyanakkor vezető is kell."

Egy olyan vezetőre, aki ismeri saját és a csapata kompetenciáit. Ezenfelül a következő 6 tényező is hozzájárulhat a sikerhez egy csapatban:

  1. Vezetőként nem feltétlenül kell csak a legjobb specialistákat magad köré gyűjtened. Sőt! Jobb is, ha nem teszed. A kezdeti sikerek után, az úgynevezett sztárok, hamar egymás ellen fordulnak.
  2. Közhely lehet, de a tiszta és világos kommunikáció és az értő odafigyelés a másikra elengedhetetlen egy sikeres csoportban.
  3. A magas kollektív intelligencia (nagyon egyszerűen a csoport "együttes intelligenciája") is kecsegtető a siker szempontjából. A magas kollektív intelligencia azonban nem függ attól, hogy milyen magas a csoportban lévők egyéni intelligenciája.
  4. Ha tudjuk a csoportgondolkodás mögöttes mechanizmusát, elkerülhető a "csoport hülyeség". Az alternatív gondolatokat hagyjuk kibontakozni! Jó ötlet ilyenkor akár ötletdobozok, KIOSKok elhelyezése a cégnél, melyekben írásban is le lehet adni véleményünk.
  5. A hálózatok működése (a kapcsolatok viszonya egy hálózat, melyet ha szemléltetünk látványos eredményeket kapunk) is hozzájárul a sikerhez. Ha vezetőként ismered a csoport formális, informális működését tisztább képet kapsz.
  6. Hogyan támogatja a munkahely, hogy a lehető legtöbbet hozd ki magadból? Egyéni coachnig, igényre szabott tréningek vagy a jól felépített fejlesztő programok is támogatják, hogy sikert érj el. (A munkatárs-fejlesztésről szóló cikkünket itt éred el.)
Te milyen szerepet játszottál, mikor csapatod sikert sikerre halmozott?

A képlet című könyv a sikert törvényekbe "foglalja", rengeteg izgalmas példával és gyakorlati meglátásokkal. Magam is hiszek abban, hogy ha tudom, hogy mi hogyan működik, képes vagyok befolyásolni a dolgokat. Nyilván egy bizonyos szintig, ahogy a könyv is mondja. Képesnek lenni elkülöníteni azt, ami felett hatalmunk van és mi felett nincs.

A siker kulcsa

Hogy kerül Darwin és a Ford autógyár neve egy mondatba? Jim Hackett a Ford Motor Company CEO-ja a darwini evolúciós elméletet vallja. A fitnesz egy központi fogalom az evolúciós elméletben. Egy egyed rátermettsége (fitnesz) szelekciós sikerét fejezi ki. Hackett szerint a darwini elmélet minden szervezetre érthető! Versenyképesnek lenni a piacon számos tényezőtől függ, de a természeti jelenségek a vállalatokra is igazak. Ő például ebben a szellemben gondol a cégekre. Kreatív, innovatív, széles látókörű vezetők. Henry Ford 1903-ban alapított cége még most is sikeres.

Egy kreatív, innovatív vezetői ötlet is a siker felé viheti a csapatot

Úgy érzem, hogy a titok az, hogy nincs titok. Mindenki azt eszi, amit saját maga főz. Nagyon sok múlik rajtunk, de véleményem szerint egy apró szerencse faktor mindig szükséges. A megfelelő helyen és időben lenni és az adott teljesítményt nyújtani (legyen szó egyéni, munkahelyi, sport vagy iskolai), mindig kell egy alkalmas pillanat. Egy biztos, a siker kulcsa bennünk van, mindenkiben máshogy, saját magához mérten. Egy szervezetben ezért fontos egy vezető, aki éleslátásával tisztában van azzal, hogy az egyéni lehetőségek, hogyan képesek a csapatból is úgy kihozni a maximumot, hogy azt mindenki sikerként könyvelje el.

Források:

Barabási Albert-László: A képlet, 2018, Libri.

Carol S. Dweck: Szemléletváltás, 2015, HVG.

Harvard Business Review January-February, 2019

Mindset For You

Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Vágjunk Bele!
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram