Ünnep és a munkahely- avagy hogyan lehet valóban kellemes a karácsony

Kellemes ünnepeket kívánunk! De hogyan válik az ünnep kellemesé? A karácsonyt mindenki érzi otthon és a munkahelyen egyaránt. Hogyan érzed magad az advent időszakában? Békésen és izgatottan készülsz vagy inkább napról napra idegesebb vagy? A következő cikk az ünnepről szól. Hogyan tölthetjük úgy akár otthon, akár az irodában, hogy valóban jól érezzük magunkat? Hogyan minimalizáljuk a feszültséget és miként legyünk hálásak? Kiről és miről szól az ünnep? Az ünnep egy számvetés is. Megvalósultak az idei évi céljaim? Szóval fahéjas-almás illat kezdi az otthont átjárni, a gyerek adventi kalendáriuma is lassan fogyatkozik...

Ünnep az irodában

December közepén még lázasan készíted a beszámolóidat, az évben elmaradt dolgokat szeretnéd letisztázni. Feszült vagy, hiszen nem úgy mennek a dolgok, ahogyan szeretnéd. Éppen ekkor akarjuk megváltani a világot és minőségében rosszabb és rosszabb anyagokat adunk ki a kezünk közül. Állj! Ennek semmi értelme. Tisztázd magadban és a csapattal, hogy mi a fontos, mi az ami már teljesen felesleges. De akár az is előfordulhat, teljesen haszontalanul lézengsz a folyosón.

Bármelyik is, írj össze egy listát, hogy ebben az évben milyen sikereket értél el. Lehet olyan, amit az egész vállalat elért, de lehet csak rád jellemző. Ezek közül néhányat ossz meg a munkatársakkal is, például a karácsonyi vacsorán, ahol egy jó éves összefoglalás az eredményekről méltó lezárása az évnek. Köszönd meg azoknak, akik ebben téged támogattak.

Tippek a hangulat kialakítására

Íme néhány egyszerű praktika, amely segíthet a munkahelyen is ráhangolódni az ünnepekre:

  • Díszíts, készülj, akár kisebb ajándékkal, akár irodadekorálással. Az íróasztalod is kezdjen ünnepivé válni.
  • Ne próbálj meg egy napba ötöt belesűríteni, képtelenség.
ajándék
Az ünnepre készülődés a munkahelyen is kellemesebb hagulatot teremt.
  • Ünnepelj. Zárd le az évet akár egy kötetlen vacsora társaságában vagy egy közös élménnyel gazdagodva a kollégákkal.
  • Legyen egy összegzés. A sikereket mindenképpen hangsúlyozzátok. Hogy honnan hova jutottatok, milyen nehézségek voltak. Lezárni valamit nagyon fontos, erre adjunk időt és teret. Értékeld az évet.
  • Tervezd a következő évet! Ki mit vár, milyen elvárásai vannak.

A Harvard Business Review a következőket javasolja vezetőknek, hogy stresszmentesebb legyen az ünnep az irodában.

  • Érdeklődj, az iránt, hogy a kollégák hogyan szeretnék ünnepeli a karácsonyt a munkahelyen. Egyszerűen szóban, vagy online kérdőív segítségével mérd fel igényüket.
  • Teremts olyan ünnepi környezetet, ahol mindenki kényelmesen érzi magát. Hiszen mindenki másképp ünnepel, a munkahelyen ne legyen feszengés. Különösen fontos ez, ha különböző kultúrák dolgoznak együtt.
  • Adj időt a kollégáknak. Egy extra szabadnap növeli az elköteleződésüket és csökkenti a stressz szintjüket. Nem utolsó sorban pedig a nagy karácsonyi rohanásba egy plusz nap hatalmas ajándék ügyek intézésére.
  • Tervezd másképp a munkaidő beosztást az ünnepi időszakra. Ekkor mindenki stresszesebb, nem várható el ugyanaz a teljesítmény.

Teljes cikk itt.

"Béke szálljon minden házra/kis családra nagy családra..."

Lázasan kezdesz vásárolni, kitalálni, hogy ki mit kapjon. Az alig két hetes szabadságodban már most nincs egy szabad perc önmagadra. Tavaly is megfogadtad, hogy idén nem ilyen lesz és megint itt tartasz. Emellett azonban hatalmas öröm is átjár, hiszen mindig akad az ünnepek alatt egy-egy olyan kellemes momentum, melyre évek után is emlékszel. Ismerős ez a helyzet, ugye?

családi ünnep
Neked mitől ünnep az ünnep?

Az ünnepek hozzáköthetők tradícióinkhoz, hagyományainkhoz, kultúránkhoz. Minden ünnepnek megvan a saját maga forgatókönyve. Ahány ház, annyi szokás ünneplés terén. Gyermekkorban a közös mézeskalács sütés vagy a nagyi vacsorája, esetleg a fa feldíszítése adja meg az ünnep hangulatát. Mindenki ünnepel. Vagy te azt mondod, hogy inkább elutazol ünnepekkor? Valljuk be, ilyenkor te is egy hagyományt alakítasz ki, tehát ez is hozzátartozik az ünnephez.

Az ünnep egy viszonyítási pont is; eddig és eddig a pontig ezt csináltam, ettől és ettől a ponttól ezt a dolgot feladom. És még rengeteg más dolgot is tartalmaz a magánéletben és a munka világában is. Az ünnepek hozzájárulnak identitásunkhoz. A karácsonyra való hangolódás, a várakozás pedig az ünnep hangulatát fokozza. A legfontosabb ilyenkor a közösen eltöltött minőségi idő. Véleményem szerint tárgyi ajándéknál nagyobb jelentőséggel bír maga az ünneplés, egy olyan világban, ahol mindig mindent időhöz kötünk és sosincs elég belőle.

A karácsonyi láz: gyógymód az idő

Ha időt szánsz valakire: Légy teljesen ott, ne vedd elő a telefont, fejben ne kalandozz másfelé. Ne tervezz túl. A végeláthatatlan rokon és barátlátogatás helyett gondold át, hogy te hogyan éreznéd komfortosan magad. Nyilván egy bizonyos szintű kötelező jelleg elengedhetetlen, de próbáld meg  ezt is élménnyé tenni (például nem mindig ugyanannál a személynél találkozni, társasozni). Nagy kérdés ilyenkor, hogy mivel lepjük meg a másikat.

“Kedves Télapó! Tavaly egy kishúgot kaptam tőled. Idén jobban örülnék valami hasznos dolognak.”

Kevin a Reszkessetek betörőkből is hasznos dolognak örülne. Igaza van! Felesleges ajándékok helyett, adj: élményt, kérdezz, hogy mire van szükség, figyelj egész évben, adj általad készítettet ajándékot.(Jó ötlet ilyenkor egy fénykép vagy a saját lekvárunk szép köntösben.)

mézeskalács
Csempésszünk az ajándékba valami valóban egyedit. Akár egy fényképpel, vagy különleges csomagolással, amely környezetbarát.

Tehát kiről szól az ünnep?

Az ünnep elcsépelten hangzik, de valóban rólad szól. És azokról, akikről úgy érzed, hogy felelősséggel tartozol, akik számítanak neked. Úgy vélem, hogy a munkahelyen az ünnep és ünneplés megfelelő kialakítása fontos és a szervezeti kultúra elengedhetetlen része. (Korábbi cikkünkben írtunk az illemtanról, ünneplés idején is fontos a normákat betartani.)

forralt bor
Karácsonyi vásár, forralt bor, angyalkázás. Neked hogyan telnek a karácsony előtti napjaid?

Az előbb felsoroltak munka és magánéletben is megállják a helyüket általánosnak is mondhatók. De hiányuk valóban érződik. Az ünnep egy részét te alakítod ki. Legyen olyan, amilyet elképzeltél. És ne feledd sosem lesz tökéletes. A fa biztos, hogy ferde lesz, a hús odaég, a mézeskalács kemény, akivel össze szoktál veszni, azzal...hát:).

Mindset For You

Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Vágjunk Bele!
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram