Home Office Való Világ 2020 2. rész

A kényszerű home office-ról általatok írt vagy mondott gondolatok második részét olvashatjátok. Március elején indítottuk el a felhívást, amelyben az volt a cél, hogy a sok hivatalos tanács mellett Ti is elmondhassátok, hogy milyen is a home office való világ 2020-ban. A közzétett kérődívet 6-an töltéttétek ki. Ezen felül van néhány gondolat cikk végén, ami nem a kérdőívből származik, hanem egyéb fórumon, leginkább telefonban meséltétek el. A kérdőív első felének összefoglalóját itt olvashatjátok. Lassan kilábalunk, de vigyázzunk egymásra, másokra!

Mi a Te vicces sztorid a home office-ban?

 • Az utóbbi időben nevet kapott minden szobanövényem, de a kommunikáció némileg egyoldalú velük.
 • Alul melegítő alsóban vagyok, felül munkahelyre való felsőben. Az 1. héten a ruhaszárító látszott mögöttem a skype meetingeken.
 • Sokszor ebédig pizsamában dolgozom.
 • A sok X generációs, aki alulról a tokáját veszi & az beszél helyette 🙂

Sokak szerint a szobanövényeknek jót tesz a megszemélyesítés. Hosszabb távon lehet, hogy meghálálják majd. 🙂

A Te szomorúságod a home office-ban? Ami most tényleg szomorú ebben a munkavégzésben számodra.

 • Nem látom a végét.
 • A munkatársaim hiánya. Az irodai goofing around.
 • Több hétig nem kapcsolódhatok offline emberekhez.
 • Az utóbbi időben nevet kapott minden szobanövényem, de a kommunikáció némileg egyoldalú velük.

Hasznos tippek másoknak a home office-hoz?

 • Ne vegyék úgy, hogy aki így dolgozik, az munkaidőben ráér segíteni, elugrani valahova stb.
 • Legyen legalább egy hobbid, amit otthon is tudsz végezni.
 • Az előnyeire koncentráljanak, használják ki azokat minél inkább, ami pedig nehézség, azt gondolják át, hogy tudnak-e rajta változtatni. Ha nem, kár rajta bosszankodni, el kell fogadni és keresni kell az örömteli dolgokat.
 • Írtunk róla sok cikket, olvassák el 🙂 Használjak ki hasznosan az időt, legyen napirend, keljenek korán, tanuljanak sokat.
 • Mozogj, kapcsolódj, légy látható, öltözz fel rendesen, csukd magadra az ajtót munka közben.

Szakmailag én is csak támogatni tudom ezek. Ugyanakkor tudom és mára biztosan Ti is, hogy ez nem olyan egyszerű. Hobbit találni egyébként is sokszor önismeretet (igen!) igénylő feladat.

Kérdés másokhoz a home office kapcsán?

 • Hol vágod le a hajadat? Udvar? Fürdőszoba? Étkező és összesepred? Jó házi hamburger buci receptek jöhetnek.
 • Hogyan kontrolláljátok a home office-ban dolgozókat?

Engedjétek meg nekem a választ.

Hajat ne vágj az étkezőben. Nőként mondom, nem odavaló az. Fürdő, udvar szabadon.:) Bár már nyitnak a szalonok. Főzésben nem vagyok jó, de aki igen kommenteljen, kérem.:)

A munkatársak kontrollálása nehéz kérdés. Ideális esetben mindig azt javaslom, hogy arra kell törekedni, hogy ne kelljen állandó kontroll, de valóság az, hogy sokszor igenis kell. Szóval, ha indokolt, akkor legyenek nagyon egyértelműen meghatározott feladatok és határidők (akár intervallumban, órára megadva). Tovább menve egyszerre csak egy feladatot adj ki és utána a következőt. Ez persze alkotó tevékenységnél nem igazán hatásos, mert pont a lényeget az önálló gondolatok öli meg a munkatársban. Amennyiben fizikai munkavégzésről van szó, akkor a home school példáját lehet alapul venni: dokumentálni mindent, mindenféle módon. Vagyis fotó, videó, napló.

Szabad asszociáció! Az első kifejezés gyorsan, ami eszedbe jut. Tehát a home office egy kifejezéssel.

Amit telefonban mondtatok erről a home office-ról

Az otthonotok optimalizálása a helyzethez a legtöbbeknek elég gyorsan ment. A rend és a napi rendszer kialakítása már lassabban, viszont valahogy megszokás alapján ez is létrejött a legtöbb embernél. Viszont sok olyan szokás került be a hétköznapokba, aminek a fenntartása később nem lesz szerencsés. Például: napi szintű (akár napközbeni) alkohol fogyasztása, napközbeni edzés, sütés-főzés, kutyás séta. Bár sok munkahely nyitott ezekre, a többségnél azért mégsem elfogadott a rugalmas munkarend ilyen jellegű felhasználása.

Gyermekkel élők közül kevesen írtak (1 fő), mert ahogy a telefonokból tudom, alig jutnak levegőhöz. Ezt nem is kell kifejteni. A szülők műszakokat osztottak be egymás között. Anya reggel 6-tól délután 2-ig dolgozok, apa 2-től este 8-ig. Csúszásokkal természetesen. hogy mikor vannak minőségi módon együtt, ahogy sikerül. Hiszen hétvégén a lemaradást hozzák be és a háztartást vezetik.

Lassan megint változtatunk. Érdemes mérlegelni, hogy mi az a szokás, ami jót tett és hosszú távon is szeretnéd megtartani. És mi az, amin most megint, mindenképpen változtatni kell majd. Minél tudatosabb vagy, annál hamarabb és sikeresebben fog menni.

Mindset For You

Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Vágjunk Bele!
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram