Hobbi: válassz tudatosan és fejleszd a kompetenciáid

Van, amit egyszerűen csak jó csinálni, mert kikapcsol és feltölt. Vannak hobbik, amik passzolnak a személyiségedhez és vannak, amik nem. Természetes. Ugyanakkor tudatosan is választhatsz a lehetőségek között, annak megfelelően, hogy éppen mi használna Neked a legtöbbet kikapcsolódás és akár kompetenciafejlesztés szempontjából is.

Hogyan fejleszt a hobbi?

A tevékenység, amit végzel valamiféle készséget, képességet vagy tudást megkíván. Ezek a kompetenciák nem csak a hobbiban használhatóak, hanem akár munkában, a karriered során is. Pont mint a gyerekeknél. Egy logikai társasjátékban elsajátított reláció, jól jön a matek órán.

Fordítva megközelítve: Mi megy nehezen a hétköznapokban? Mi akaszt meg mindig a karrierépítésben vagy a fejlődésben? A tényezőkkel, ami nehézséget okoz számodra érdemes a szabadidőben könnyed formában "foglalkozni". Nem görcsösen, nem erőltetve. Egyszerűen csak olyan hobbit választva, aminek lehet pozitív hatása a hétköznapjaidra.

7+1 hobbi és a hatásai. Válogass szabadon!

Horgászat

Természetközeli, nyugodt hobbi. Egyfajta elvonulás a zajos világból. Stresszcsökkentő hatású. Jól fejleszti a türelmet. Ha azt kell megtanulnod vagy elfogadnod, hogy amit csinálsz a munkában, annak nem (biztos), hogy rögtön lesz eredménye, akkor a horgászat kiváló eszköz. Fókuszálnod kell a figyelmed és kiválasztanod a megfelelő pillanatot a sikeres fogáshoz. El kell fogadnod, hogy nem tudsz mindennel a kívánt eredményre hatni. Fejleszti a problémamegoldást: összegabalyodott damil, csónak beüzemelése, nem ideális helyre parkolt autó eső után. Lehetetlennek tűnő helyzetek megoldása magabiztosságot ad. Összességében jó alap a vezetői kompetenciákhoz.

Séta/kirándulás

Túraútvonalakat, tanösvényeket ajánlunk ehhez a hobbihoz. Nézd meg, hogy hozzád melyik, általad még be nem járt útvonal van a legközelebb. Láthatod a túra hosszát, időtartalmát. Ez egyfajta keretet is biztosít, mégis szabadságot, hiszen a saját tempódban teljesítheted. Sétálás közben pedig még mindfulness-t is lehet gyakorolni. A tudatos sétálásnál, magadra és a testedre, annak mozgására figyelsz. Kiváló stresszcsökkentő, jó hatással van a kitartásra. Segítségül itt találsz egy videót.

Főzz és egyél

Akár egy olyan ételt, amelyet még sosem próbáltál. Miért jó főzni? Lelassít, megállít, fejleszti a kreativitást. Azonnali eredménye van és menet közben is alakítható a folyamat. Ez sokaknak olyan élmény, ami a munkájában nem adatik meg. A Lassú Élet Mozgalom (Slow Movement) is ezt támogatja. Krúdy Szinbádja pedig egy nagyon jó példa az étkezés gyönyöreit illetően. Próbálj csak az általad elkészített ételre koncentrálni. Ízlelgess!

Kártyázz

Sosem késő elkezdeni a társasozást. És miért jó ez a hobbi? Mert azok, akik gyakrabban játszanak, jobb kognitív képességekkel rendelkeznek és lassabb a mentális hanyatlásuk. Válassz most kártyát. Játszhatsz akár a játék ellen, vagy a társaid „ellen”. Segíti az együttműködést és fókuszálást. (Van rengeteg kutatás a témában. Ha érdekel egy példa, ezt ajánljuk.)

Városnézés más szemmel

A nézőpontváltás mindig egy másik perspektívából ad megvilágítást a dolgokra. Ugyanaz a város, ugyanaz az utca, ugyanazok az arcok… Ha már unod, nézz fel! Épületek homlokzatai, város különleges fái is mesélni tudnak. (Persze csak óvatosan, nehogy orra bukj!)

Utazás

Növeli az intelligenciát, tágítja a világképet. Feltéve, ha úgy utazol, hogy nyitott vagy az új dolgokra, az új emberekre. Így rengeteg újat tanulhatsz a világról és magadról. Igen, az utazás kiváló önismereti eszköz. Hiszen élőben tudod tesztelni, hogy egyes újdonságok, élmények hogyan hatnak Rád. A hirtelen, idegen helyzetek pedig fejlesztik a problémamegoldást.

Biciklizés

A legtöbb ember számára egy egészséges módon űzhető sport, annak minden jótékony hatásával együtt (vérkeringés fokozása, levegő átáramlása a tüdőben, öröm érzését kiváltó hormonok felszabadulása a testben stb.). Ezen felül van egyfajta meditatív hatása annak, hogy koncentrálsz és monoton módon tekersz. A fejed kitisztul, a stressz csökken. Kifejezetten jó azoknak, akik sokat dolgoznak emberekkel vagy nagy nyomás alatt.

Lovaglás

Koncentráció a technikára, bátorság, odafigyelés a társadra a lóra. A ló hátáról más szemmel látod a világot, perspektívát váltasz. Számos fiziológiai hatása mellett komoly személyiségfejlesztő hatása van. Önbizalmat, magabiztosságot ad egy ilyen komolya állat irányítása. Ezen felül kiválóan hat a vezetői készségekre. Hiszen magában hordozza a kockázatvállalást és a felelősségérzetet. A lovasnak türelmesnek kell lennie magához és az állathoz. Az összehangolt mozgáshoz önfegyelem, az érzelmek kontrollálása és a figyelem összpontosítása kell.

Ha szeretnél elindulni a kompetenciáid tudatos fejlesztésének útján - hobbik vagy egyéb módszerek segítségével -, keress minket.

Mindset For You

Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Veled dolgozunk: embereket fejlesztünk, rugalmasabb csapatokat építünk, és tartós szervezeti átalakulást érünk el.
Vágjunk Bele!
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram