Közzétéve: 2019.06.28.

Írta: Bakó Panna

Munka, magánélet és hol az egyensúly?

6 perc olvasási idő
munka

Hányfajta szerepben vagy egy nap? Gondolkoztál már ezen? Reggeli készülődésben siető szülő, munkahelyre beérve mindenki kedvenc kollégája vagy éppen a szigorú főnök. Délután egy kávéra a megértő barát/barátnő. A szüleit felhívó gyerek. Estefelé apává és anyává válsz ismét. Hétvégén lelkes önkéntesek, az edzőteremben mindenkinek kedvesen köszönő, a benzinkútnál sokszor bénázó férfiak és nők vagyunk. Munka-magánélet egyensúly? Egyre többször halljuk manapság, hogy ne különválasztva kezeljük. De akkor hogyan?

- Mindset For You
Egy nap számtalan szerepben mutatkozunk meg.

Egy gyors gyakorlat!

Egyszerű önismereti eszköz az életkerék. Adott egy általában nyolc szeletre felosztott kör. A szeleteket nevezd el Te. Olyan területeket válassz az életedből, melyekben fejlődni szeretnél, de választhatsz véleményed szerint megfelelően működő egységeket. Lehet általánosabb (pl.: tanulás, barátok, pénz, munka, háztartásvezetés) de speciálisabb is (pl.: vezetőként feladat delegálás, vagy határidő tartása).

Gondold végig, hogy 0-tól 10-ig hol tartasz most az adott egységben. 0 a kör közepe, origója, 10 a kör széle. 10 jelenti a vágyott állapot. Mindegyik egységnél jelöld be! Érdemes a pontokat összekötni, látni, hogy mire kell a legjobban fókuszálni, mitől nem forog a kerék.

Hogy miért is írtam le ezt a gyakorlatot? A kör az életed jelképezi. Ugye felírtál munkahelyi és magánéleti pontokat is a szeletekre? Nem rajzoltál külön kört? Látod…

- Mindset For You
Életkerék. A kör az életed jelképezi.

A mérleg két karja?

Hogyan érkezel meg a munkahelyedre egy kiadós reggeli veszekedés után a pároddal? Egy lekésett busz mennyire befolyásolja a reggeli hangulatod? Másképp telik az a nap a munkahelyen, amikor tudod, hogy a gyerek kitűnőre érettségizett történelemből? Egy fárasztó, elhúzódó meeting lehúzza a kedved és legtöbbször a hazaútnyi idő nem elég regeneráló. Viszont egy váratlan bónuszról (rendben, ez a példa valóban lehet túl elrugaszkodott) otthon is örömmel mesélsz.

- Mindset For You
Munka és magánélet. Hol a határ, ha van határ?

Miért teremtenénk tehát olyanok között egyensúlyt, melyek nem külön-külön, hanem együtt járnak? Együtt, bennünk! Te indulsz reggel munkába és Te érkezel haza. Igen, más szerepekben, de ugyanaz a szereplő. Nyilván érzéseidet tudd megfelelően kezelni, de kizárni megszakítani, nem lehet őket. Tehát mi a kulcs?

Véleményem szerint önmagunkkal tisztában lenni. Egyensúlyban, harmóniában.

Egy szemléletmód kialakítása, melyben minden helyzetben arra törekszel, hogy a helyzetnek az általad felállított mértékben felelj meg.

Miért is fontos ez? Ha ismered magad, fel tudod állítani a határaid. Tudod, hogy melyik élethelyzet mennyi energiával jár és mennyit tudsz ráfordítani. Időhiányban szenvedsz? Talán ez a “legjobb” kifogás arra, hogy rászánd magad a változtatásra.

Munka és magánélet. Együtt.

Nézzük meg 5 pontban, hogy miért nem tudod és miért nem kell görcsösen elválasztani a munkát és a magánéletet:

1. Ne vidd haza a munkát! Számtalanszor hallod ezt a mondatot, de őszintén hányan vagyunk, akik soha nem dolgoztak otthonról? Akár egy-egy telefonhívás, akár több óra munka.

2. Home office. Otthonod a munkahelyed.

3. Állandó online jelenlét. Munkahelyi mobilod folyamatosan értesít az e-mailekről. Még ha használod az ooo pontot, akkor is látod, hogy ki milyen levéllel keres meg vagy milyen találkozót szervez.

4. Kollégáiddal megosztod hétvégi programjaidat, nagyobb eseményeidet. Ha nem is mindenkivel, de általában van egy-két kolléga akivel szívesen beszélgetsz. A közösségi oldalakon megjelenő posztokat már meg sem kell említeni. És igen! Vezetőként pedig kérdezel! Légy is tisztában beosztottad munkán kívüli életével. Hiszen egy költözés, esküvő ugyanúgy hatással van a munkahelyi teljesítményre.

5. Vezetőként sokszor más időbeosztásban élsz. Adódhatnak elhúzódó projektek, melyek folyamán teljesen más ütemben dolgozol. És vannak időszakok, mikor szabadabb vagy. Hogyan tudnád így teljesen külön kezelni a munkát és a magánéletet?

Itt az idő!

Munkamánia, kiégés, munkahelyen irreális célok felállítása saját magadnak. Folyamatos túlóra, mely a társas kapcsolatok rovására megy. Kikapcsolódni sosem tudsz, gondolataid mindig visszatérnek a munkára. Ha bármelyikkel találkoztál már, tényleg ideje egy lépést hátrálnod és elkezdeni átgondolni a dolgokat.

- Mindset For You
Önmagunkban egyensúlyt teremteni folyamatos kemény munka.

Az összes életszerepet megfelelően kézben tartani valóban nem mondom azt, hogy könnyű és stresszmentes folyamat. Nem is kell annak lennie! Önmagunk megismerése talán az egyik legnehezebb “munka”. De ha egyszer elindulsz rajta életed minden szegmense meghálálja.

Egy életed van.

(Nem csak)Vezetőknek érdekesség: Nagy Beáta: Létezhet-e munka magánélet egyensúly vezető állásban? Szociológiai Szemle 27(3). http://www.szociologia.hu/dynamic/75_103_oldal.pdf

Hasonló cikkeink

Türelem az egy helyben topogás időszakában. Hogyan?

Türelem az egy helyben topogás időszakában. Hogyan?

Csináljuk már! Haladni akarok!Engedjetek oda!Már megint mire várjak?Hát ez nem igaz! Jellemző mondatok, ha türelmetlen vagy magaddal. Korlátozottság időszakában különösen nehéz dolog a türelem, pláne, ha valaki teljesítményorientált típus. Feszültség, düh majd...

A láthatóság 5 alapja – légy az irodán kívül vagy belül

A láthatóság 5 alapja – légy az irodán kívül vagy belül

A munkahelyi láthatóság (visibility) vagy éppen a láthatatlanság kérdése a karrier és sikerek szempontjából eddig is fontos volt. Azáltal viszont, hogy több helyről dolgoztok - home office volt/van/lesz - még inkább érdekes kérdés lett, hogy hogyan tedd magad és...

A munka ünnepe – Mit is jelent a munka számodra?

A munka ünnepe – Mit is jelent a munka számodra?

Hagyjuk, hogy honnan is ered a május elsejei ünnepség és hogy ma - amikor ezt a cikket írom a munka ünnepén - éppen karantén van. Nézd pusztán csak a kifejezést: a munka ünnepe. Számodra mit jelent? És valóban szoktál ünnepelni valamit, a szó hagyományos értelmében...